Pääkirjoitus: Ilmastonmuutoksen torjumisessa myös Carean kaltaisilla sote-toimijoilla on rooli

Kymen Sanomat kysyi tällä viikolla Saksan Bonnissa pidettävän YK:n ilmastokokouksen innoittamana muutamilta isoilta paikallisilta toimijoilta, millaisia tekoja heidän organisaationsa tekevät ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Kyselykierroksen tulos ei suuresti yllättänyt. Erityisesti yritysten, mutta myös Kotkan kaupungin suhtautuminen ilmastonmuutoksen torjuntaan on järjestelmällistä. Ylläpidetään erilaisia järjestelmiä, tarkkaillaan lukuja, toimitetaan niistä raportteja itselle ja muille ja kehitetään aktiivisesti uusia kestävämpiä toimintatapoja.

Ekologisuuteen ja energiatehokkuuteen panostaminen on tärkeää paitsi imagollisesti, se usein myös synnyttää taloudellista säästöä.

Vastaavasti ei yllättänyt sekään, että Carealla ekologisuutta, energiatehokkuutta tai ilmastonmuutosta ei juuri ole mietitty. Viestintäpäällikkö Anni Björklund kuitenkin katsoo, että vapaiden markkinoiden aktiivinen lähestymistapa tulee tulevaisuudessa koskettamaan myös sosiaali- ja terveysalan toimijoita.

Se kuulostaa todennäköiseltä, vaikka sote-alalla on lähivuosiksi ihan riittävästi haastetta omien toimintojen selvittämisessä ja organisoimisessa.

Ilmastonmuutoksesta puhuttaessa katseet kääntyvät usein merkittävinä saastuttajina pidettyihin isoihin teollisuuslaitoksiin tai yksittäisen kuluttajan valintoihin, kuten yksityisautoiluun. Huomaamatta on jäänyt, että siinä välissä voi olla muitakin Carean kaltaisia toimijoita, joiden ei ole katsottu kuuluvan ekologisuusvaatimusten piiriin.

Ilmastonmuutos koskettaa ennennäkemättömällä tavalla koko maapalloa. Sen torjumiseen tarvitaan kaikkia, myös Careaa.

elina.valtonen@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.