Sipilän suosio pohjalukemiin

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) suosio on kokenut melkoisen pudotuksen. TNS Gallupin tekemän haastattelututkimuksen mukaan (HS 28.12.) vain 27 prosenttia kansalaisista katsoo Sipilän hoitaneen tehtävänsä hyvin. Vielä puoli vuotta sitten tätä mieltä oli 39 prosenttia vastaajista. Sipilä lähentelee jo edellisen pääministerin Alexander Stubbin (kok.) lukemia, jotka olivat harvinaisen huonoja.

Sipilän kannatuksen laskun voisi kuitata viimeaikaisilla kompuroinneilla, mutta selitys olisi liian yksinkertainen. Terrafamen rahoitukseen liittyvät jääviysepäilyt, Yle-kohu tai viimeisimpänä oikeuskanslerin esittämät moitteet perustuslain sivuuttamisesta lienevät kuitenkin vain ”ukkosenjohdattamia”, joiden kautta jo pidempään kytenyt tyytymättömyys hallitukseen ja pääministeriin pääsi purkautumaan.

Hallitus on leikannut työttömyysturvaa, koulutusta ja lääkekorvauksia sekä heikentänyt työehtoja muun muassa pidentämällä työaikaa. Toimia on pidetty välttämättöminä Suomen suunnan kääntämiseksi, mutta toistaiseksi tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Kovat päätökset ovat tähän saakka heijastuneet lähinnä perussuomalaisten kannatukseen, mutta Sipilän suosion romahtaminen voi ennakoida, että keskustankin käyrä kääntyy laskuun. Jos näin käy, sillä voi olla kielteisiä vaikutuksia hallitusyhteistyöhön. Jo nyt hallituksen sisällä on näkynyt eriseuraisuutta esimerkiksi suhtautumisessa uusiin leikkauksiin. Keskustassa ja perussuomalaisissa katsotaan, että tärkeimmät päätökset on jo tehty, mutta kokoomuksessa niitä ei suljeta pois. Hallitusyhteistyön näkökulmasta tuleva talouskehitys on nyt ratkaisevassa asemassa.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.