Ilmapiiri riippuu myös yrittäjistä

Kotka on toistuvasti saanut huonoja arvosanoja kaupungin yrittäjyysilmapiiriä mittaavissa tutkimuksissa, selvityksissä ja kyselyissä. Niistä helposti välittyy ajatus, että täällä ei kannata yrittää tai ainakaan tuoda tänne mitään uutta firmaa. Mutta kertovatko vastaukset koko totuuden?

Sitäkin taustaa vasten Kotkan Yrittäjien puheenjohtajan Sirpa Kantola-Pakkasen haastattelu (Kymen Sanomat 6.9.) on kiintoisaa luettavaa. Paperi- ja selluteollisuudelle asiantuntijapalveluja tarjoavaa Cadre Oy:tä edustava Kantola-Pakkanen sanoi, että tilanne on paljon parempi kuin mittaustulokset kertovat. Lausunnosta voi päätellä, että ponnistelut mahdollisten ongelmakohtien korjaamiseksi ovat tuottaneet tulosta. Merkillepantavaa on sekin, että yrittäjien puheenjohtajan mielestä asioiden muuttamiseksi tekemistä on myös yrittäjillä itsellään.

On hyvä kysymys, mitä ylipäänsä tarkoittaa oikeanlainen yrittäjyysilmapiiri ja mistä se syntyy. Harva pistää ainakaan tahallaan kapuloita rattaisiin, että toisten bisnekset sujuisivat huonosti. Kateellisia tietysti voi olla vaikka naapurifirmassa, mutta se tuskin leimaa koko kaupunkia.

Luultavasti ilmapiiri tuntuu hyvältä, kun tilauksia tulee ja kauppa käy. Jos seudun asukkailla ja muilla asiakkailla on ostovoimaa eli rahaa ja jos yrittäjä tekee sitä mitä ihmiset tarvitsevat, liiketoiminta sujuu. Kantola-Pakkanen osuikin naulan kantaan sanoessaan, että toimialasta riippumatta yritysten toimintaedellytyksiä parantaa parhaiten palvelujen ja tuotteiden kysynnän kasvu. Kyse on viime kädessä niiden omasta onnistumisesta, ei tekohengityksestä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.