Pääkirjoitus: Kotkan puistokaupungin maine sai töhryn Santalahden sotkuista

Kotkan Santalahden luontopolku kulkee hienoissa maisemissa. On metsää ja merta, on kallioita ja sammalmättäitä, portaita ja pitkospuita. Se on helposti saavutettavissa oleva lähiretkikohde, joka sopii ulkoilusta, liikunnasta ja näkymistä nauttiville kaupunkilaisille ja myös kaupungissa vieraileville matkailijoille. Monipuolinen polku on paikoin jokseenkin vaivattomasti kuljettava, ja paikoin se tarjoaa pientä haastetta tottuneemmallekin tallaajalle.

Kotkan puistotoimi on hiljakkoin uusinut luontopolun opasteet. Valokuvien perusteella tulos näyttää suorastaan törkeältä: sinistä maalia on suihkittu metsän täydeltä. Hyvällä syyllä voi sanoa, että puistokaupungin maine sai töhryn.

Töhrytieto tuli julki jokseenkin samaan saumaan kuin uutinen Kotkan puistojen tuoreimmasta tunnustuksesta. Kotka sai kunniamaininnan Euroopan neuvoston kilpailussa, jossa kaupunkia kiitettiin esimerkillisestä maisemanhoidosta. Rakennetut ulkoilureitit ovat samaa jatkumoa. Niinpä jo maineen vaalimisen takia vastuutahon pitää korjata jättämiään jälkiä, kuten se on luvannutkin tehdä.

Itse asiassa huolellisesti tehdyt reittimerkinnät voisivat olla osa matkailu-Kotkan brändäystä. Santalahden luontopolun kaltaiset kohteet tuskin tarvitsevat merkintöjä siksi, että metsästä ei osaisi pois. Sen sijaan ne tarvitsevat viittoja ja täplyjä siksi, että retkeilijä voi huoletta kulkea katsomassa niitä luonnon- ja kulttuurinähtävyyksiä, joita reitin suunnittelija hänelle ehdottaa. Reitin henkeen tehdyn opasteet voisivat hyvinkin viimeistellä elämyksen. Olemassa olevia mahdollisuuksia kannattaa ennemmin hyödyntää kuin mitätöidä.

Päivi Taussi