Terroriuhka tuli näkyviin

Suojelupoliisin viime viikolla tekemä Suomeen kohdistuvan terrorismin uhka-arvion nostaminen matalasta kohonneeseen sai maanantaina konkreettista tukea, kun Keskusrikospoliisi kertoi varautuneensa Temppeliaukion kirkkoon kohdistuvaan terrori-iskuun. Poliisi nosti valmiustasoaan, ja kirkon eteen laitettiin betoniesteitä. Uhka-arvion päivityksellä ja alkuviikon tapahtumilla ei poliisin mukaan silti ole tekemistä keskenään.

Betonielementtien muurilla haluttiin suojella kirkkorakennusta ja ihmisiä. Helsingin päänähtävyyksiin kuuluva Temppeliaukion kirkko olisi otollinen kohde terrori-iskulle, sillä kesäisin siellä vierailee jopa 10 000 ihmistä päivässä. Poliisi on vaitonainen yksityiskohdista, mutta esteillä selvästi varauduttiin ajoneuvolla tehtävään iskuun.

Suomeen kohdistuvasta terrorismista on tähän saakka puhuttu lähinnä teoreettisella tasolla. Supo on kyllä kertonut seuraavansa ääriajatteluun taipuvaisia henkilöitä ja estäneensä terroritekoja, mutta kaikki tämä on tapahtunut ikään kuin kulisseissa, kansalaisilta piilossa. Temppeliaukion kirkon tapahtumat oikeastaan ensimmäisen kerran tuovat terrorismin uhan kansalaisten nähtäväksi. Tälläkin kertaa ehkä vain kirkon eteen tuotujen raskaiden betoniesteiden takia.

Poliisin toiminta on parhaimmillaan silloin, kun se estää suunnitteilla olevan rikoksen. Terrorismin tapauksessa, jossa uhriluku voi nousta satoihin, se on erityisen tärkeää. Temppeliaukion kirkon tapahtumat toivottavasti viestittävät kaikille terroritekoa puuhaaville tahoille, että poliisi on hereillä ja valmiina toimimaan tarvittaessa.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.