Muutakin kuin sairaan oikeuksia

Eutanasialla eli parantumattomasti sairaalle annettavalla kuolinavulla on Suomessa laaja kannatus. Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 73 prosenttia vastaajissa hyväksyi eutanasian vain 14 prosentin vastustaessa sitä. Salliva suhtautuminen tuli esille jo aiemmin tässä kuussa, kun viiden entisen kansanedustajan asiasta tekemän kansalaisaloite sai hyvin nopeasti vaadittavat 50 000 allekirjoitusta taakseen.

Eduskunta saa eutanasia-aloitteen käsiteltäväkseen tulevana keväänä. Aloitteella on menestymismahdollisuuksia, sillä marraskuussa tehdyssä kyselyssä 59 prosenttia kansanedustajista asettui eutanasian sallimisen kannalle. Mahdollisuuksia lisää se, että eutanasia luokitellaan niin sanotuksi omantunnon kysymykseksi, jossa kansanedustajat eivät ole sidottuja puolueensa näkemykseen vaan voivat äänestää mielensä mukaan.

Eutanasia on kuitenkin monimutkaisempi kysymys kuin pelkkä äänestys sen sallittavuudesta. Kuolinapu voidaan toteuttaa monentasoisesti. Se voi tarkoittaa aktiivista kuolinapua, potilaan avustettua itsemurhaa tai passiivista kuolinapua, jolloin hoito lopetetaan potilaan tahdosta. Kyselyssä ei näihin otettu kantaa.

Eutanasia nähdään yksilöllisenä oikeutena, mutta onko kenelläkään oikeutta vaatia – abortin tapaan – lääkäreitä ja hoitajia osallistumaan kuolemansa järjestämiseen? Eutanasian sallimisessahan ei ole vain kysymys potilaan oikeuksista vaan siitä, että kuolinapua antavat voivat tehdä sen ilman oikeudellisia ja muita seuraamuksia. Siksi eettisten ja oikeudellisten seikkojen pitää olla erittäin huolellisesti harkittuja, jos eutanasia tehdään sallituksi.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.