Arvojen erilaisuus kaatoi hallituksen

Keskustassa ja kokoomuksessa ei jääty pitkään arvuuttelemaan, millaista hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset mahdollisesti harjoittaisivat. Halla-ahon ja muun puoluejohdon aikaisemmat linjaukset ja lyhyt keskustelu maanantaiaamuna riittivät vakuuttamaan Juha Sipilälle ja Petteri Orpolle, ettei edellytyksiä jatkolle ole. Puoluejohtajat lähettivät asiasta samansisältöisen Twitter-viestin iltapäivällä.
Halla-ahon mukaan yhteistyö kaatui siihen, ettei pääministeri Sipilä suostunut nykyistä tiukemman maahanmuuttopolitiikan noudattamiseen.
Perussuomalaisten hallitustaipaleen päättyminen Halla-ahon voiton myötä ei ollut yllätys, mutta muutoksen nopeus oli. Yhteinen hallitustaival päättyi ennen kuin ehti alkaakaan. Halla-aho ei saanut edes tilaisuutta näyttää, miten hänen johtamansa puolue toimisi.
Ratkaisu on silti oikea. Suomalaisia puolueita moititaan usein samankaltaisuudesta, pragmaattisuudesta ja arvojen unohtamisesta. Nyt arvot nousivat pääosaan, kun poliittisia linjauksia tehtiin. Halla-ahon toiminta olisi leimannut koko hallitusta ja samalla myös Suomen kansainvälistä mainetta. Oppia otettiin ehkä myös Ruotsista, jossa sikäläisen kokoomuspuolueen vähäinenkin veljeily ruotsidemokraattien kanssa johti kannatuksen nopeaan laskuun.
Seuraava kysymys on, keiden kesken uusi hallitus muodostetaan. RKP ja kristillisdemokraatit ovat varmasti halukkaita mukaan, mutta eivät ilman ehtoja. Kummallakin puolueella on ollut hyvin varauksellinen kanta muun muassa hallituksen sote-kaavailuihin. Hallitusohjelma pitää kirjoittaa uusiksi, mikä on tietysti normaalia kokoonpanon vaihtuessa.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.