Pääkirjoitus: Päättäjät ummistavat silmänsä lastensuojelun todellisuudelta

Maanantaina vietettiin kansainvälistä lasten oikeuksien päivää. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kunniaksi vietettävän päivän teemana on tänä vuonna yhdenvertaisuus. Suomalaislasten tilanne kestää hyvin kansainvälisen vertailun, mutta ongelmia on täälläkin. Lastensuojelu ei alan työntekijöiden mielestä toimi Suomessa lainkaan kuten pitäisi.

Yli tuhat sosiaalialan työntekijää ja opiskelijaa on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa nykyistä lastensuojelun tilaa arvioidaan kestämättömäksi ja lasten oikeuksien vastaiseksi. He syyttävät poliitikkoja ja kuntien virkamiesjohtoa silmien ummistamisesta lasten todellisuudelta.

Työntekijöiden huoleen on syytä suhtautua vakavasti. Yhteiskunta on jakautunut yhä selvemmin niihin, joilla menee hyvin ja niihin joilla ei mene. Lapset joutuvat usein sijaiskärsijöiksi, kun vaikeudet perheissä alkavat kasautua. Viranomaisten käsiin tulevat ongelmatapaukset lisääntyvät, eikä kaikille riitä samalla tavalla aikaa. Vetoomuksen allekirjoittajien mukaan yhtä sosiaalityöntekijää kohden voi olla jopa 80 asiakasta.

Sosiaalityöntekijät joutuvat työssään korjaamaan näitä tilanteita, mutta se ei käy käden käänteessä, eikä virheisiin ole varaa. Kun joskus ajaudutaan äärimmäisyyksiin, niin syyttävä sormi osoittaa helposti sosiaalityöntekijöitä, ja kysytään, miksi tehty mitään, miksi ei puututtu.

Kunnat valittavat resurssien puutetta, mutta lapsilta säästäminen johtaa usein  vain isompiin kustannuksiin tulevaisuudessa. Tulevassa sote-uudistuksessa on muistettava huolehtia myös sosiaalipuolen voimavaroista. Se tuntuu jäävän keskustelussa terveyspuolen jalkoihin.  

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.