Pääkirjoitus: Kotkan tapahtumakeskus on sijoitus uusien työpaikkojen luomiseen

Kantasatamaan suunniteltu tapahtumakeskus sai aikaan vilkkaan keskustelun Kotkan kaupunginvaltuustossa tällä viikolla. Valtuusto sai kuulla keskuksen tilaratkaisuista ja päätti, että alkuperäistä suunnitelmaa laajennetaan.

Ennen keskustelua siitä, pitäisikö rakennuksessa olla mahdollisuus joukkueurheilulajien otteluiden järjestämiseen, nousi esille koko tapahtumakeskuksen tarpeellisuus. Kymenlaakson Sähkön osakkeiden 70 miljoonan euron myyntituloista osa on lainattu Haminan—Kotkan satamalle, osa Kotkan Energialle. Valtuusto on jo päättänyt sijoittaa 20 miljoonaa euroa tapahtumakeskukseen. Joku on jo ehtinyt surra, että nyt kaikki rahat on käytetty. Se, että kaupunki ei ole antanut miljoonia pois vaan rahat on lainattu, on päässyt keskustelussa osalta unohtumaan.

20 miljoonalle eurolle ehdotettiin jälleen vaihtoehtoisia käyttötapoja, kuten koulujen korjaukset tai uusien rakentaminen. Summalla urakassa päästäisiin alkuun, mutta heikkokuntoisten koulujen koko rakennuskantaa sillä ei uusita. Tärkeämpi asia on muistaa valtuuston päätös siitä, että rahat sijoitetaan tuottavasti. Uudet koulut saattavat olla houkutteleva tekijä lapsiperheille, mutta yksi tai kaksi uutta koulua kaupungissa ei tuo muuttoryntäystä. Tärkeintä on edelleen löytää työtä.

Valtuustossa käytettiin puheenvuoroja siitä, että rahoilla pitäisi saada aikaan työpaikkoja, ei rakentaa tapahtumakeskusta. Salissa kuuluikin hilpeä välihuuto: Mitäs tässä ollaan juuri päättämässä!

Palvelut ja matkailu ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämpiä elinkeinoja koko Suomessa. Miksi siis niihin ei kannattaisi yrittää satsata myös Kotkassa?

Valtuustossa nousi esiin myös Vellamo, jota osa päättäjistä vastusti. Käsi ylös, kuinka monen mielestä Vellamoa ei olisi pitänyt rakentaa? Aika harvalta käsien määrä näyttää.

Uusimmat uutiset