Asuntokaupalla kahdet kasvot

Asuntokauppa on saanut tuulta purjeisiin syksyn saavuttua. Piristyneistä markkinoista ovat viimeisen kuukauden aikana raportoineet ainakin Huoneistokeskus, Suomen Hypoteekkiyhdistys ja viimeksi Kiinteistömaailma. Asuntomarkkinoiden lukot aukeavat sitä mukaa, kun kuluttajien usko omaan ja Suomeen talouteen vahvistuu.

Markkinakatsausten syvempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että alueelliset erot ovat edelleen kasvussa. Hypoteekkiyhdistyksen mukaan kaupungistuminen on rikkonut rohkeimmatkin ennusteet. Riskinä on, että kasvukeskusten ja syrjäseutujen hintaero repeää entisestään.

Kun esimerkiksi Helsingissä vielä muutama vuosi sitten puhuttiin lapsiperheiden pakenevan naapurikuntiin, niin nyt virtaus käy toiseen suuntaan. Asunnon sijainti lähellä palveluja tuntuu olevan yhä enemmän asuinpaikan valintaa ohjaava tekijä.

Kotka ei ole poikkeus muusta maasta ja alueelliset erot näkyvät myös kaupunginosien välillä. Eniten kauppaa tehdään yksiöillä ja kaksioilla Kotkansaarella ja Karhulassa. Samaan aikaan muutaman kilometrin päässä sijaitseva isompi asunto saattaa seistä myytävänä vuosikausia.

Kukaan tuskin kaipaa Kotkan asuntokauppaan Helsingin hintoja. Mutta sekään ei voi olla hyvä merkki, jos asuntoa joutuu myymään puoli-ilmaiseksi. Kotkassa tervetullut uutinen on jo se, että hintojen lasku pysähtyy. Hypoteekkiyhdistys laski tuoreimmassa katsauksessaan Kotkan kärvistelevien kaupunkien joukkoon. Tästä porukasta olisi syytä ponkaista sarjaporrasta ylemmäs.

Pekka Kimpanpää@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.