Yleispolitiikka jyrää kunnissa

Kunnallisalan kehittämissäätiö on selvityttänyt kansalaisten puoluevalinnan taustoja kuntavaaleissa. Selvityksen tulos romuttaa käsityksiä vaalien paikallisuudesta. Ehdokkaat vaaleissa on toki paikallisia, mutta valintaperusteet usein yleisempiä.

Kyselyssä 73 prosenttia vastaajista katsoi, että hyvin ratkaiseva puoluevalintaan vaikuttava tekijä on puolueen aatteellinen linja. Sen kanssa linjassa on näkemys, että puolueen toiminta koko maassa on merkittävämpi valintaperuste kuin puolueen toiminta omassa kunnassa. Yhteyden on voinut todeta myös puolueiden suosiomittauksissa, joissa kannatusprosentit ovat olleet samalla tasolla riippumatta siitä, onko kyseessä ollut eduskunta- tai kuntavaalitutkimus.

Asetelma korostaa valtakunnan politiikan ja puolueen puheenjohtajan merkitystä. Karismaattinen johtaja voi samalla kertaa viedä puolueensa sekä eduskunta- että kunnallisvaalivoittoon. Samalla se kertoo siitä, ettei kuntapolitiikka kiinnosta ihmisiä samalla tavalla kuin valtakunnan politiikka, eivätkä kuntapoliitikot ole paikallisuudesta huolimatta tuttuja äänestäjille. Siksi ensin valitaan puolue ja sitten vasta ehdokas sen listalta.

Läheisyydestään huolimatta kuntapolitiikka on usein vaikeampaa ymmärtää kuin eduskuntapolitiikkaa. Valtakunnan tasolla asioista päätetään usein yleisluonteisesti, ja niihin helppo ottaa kantaa. Paikallistasolla samat asiat käsitellään yksityiskohdilla raskautettuina, jolloin puoluepoliittiset näkemykset alkavat hämärtyä ja asiat monimutkaistua.

Tulevien ehdokkaiden pitäisikin kampanjoissaan kertoa ajamistaan asioista mahdollisimman käytännönläheisesti.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.