Pääkirjoitus: Poliittiset linjaukset ohittavat tulevassa hallitusohjelmassa virkamiesten laskelmat

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) pääsi perjantaina illansuussa vihdoin kertomaan, että hallitusohjelma on muutamia yksityiskohtia vaille valmis. Aivan varmaa hallituksen syntyminen ei vielä ole, koska puolueet eivät ole päättäneet osallistumisestaan lopullisesti, mutta hanke tuskin enää menee nurin. Mahdollisuus päästä hallitusvaltaan auttaa nielemään kitkerätkin kompromissit.

Hallitusohjelma julkistetaan vasta maanantaina, mutta tietoa siitä on tihkunut runsaasti julkisuuteen pitkin matkaa. Kun neuvottelijat eivät ole vuodoista pahemmin hermostuneet, voisi jopa ajatella, että niillä on ollut tarkoituksensa. Ainakin suurimmilta kohuilta lienee leikattu siivet pois etukäteen.

Ennakkotietojen perusteella Rinne on täyttämässä yhden keskeisimmistä vaalilupauksistaan, eli sen, että muutoksia tulee. Nykyisen, vielä muutaman päivän toimitusministeristönä jatkavan, Juha Sipilän (kesk.) hallituksen niukkuuslinja ja talouskuri ovat höllentymässä selvästi. Pysyviä menoja aiotaan lisätä 1,2 miljardia euroja, jonka lisäksi kertaluonteisia investointimenoja on vielä sitäkin enemmän.

Linjaus poikkeaa selvästi siitä, mihin valtiovarainministeriön virkamiehet ennen vaaleja sanoivat olevan varaa ja mitä he suosittelivat. Rinteellä ja tulevilla hallituskumppaneilla poliittinen tahdonilmaisu ohittaa ainakin tässä vaiheessa kylmät laskelmat.

Uusi hallitus pääsee aloittamaan työnsä hyvässä tilanteessa, mutta taloudessa näkymät ovat synkkenemässä. Luvattujen uudistusten rahoitus perustuu hyvään työllisyysasteeseen. Jos se alkaa murentua, niin ministeriön laskelmilla voi olla taas kysyntää.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoidut