Valtuusto saa farssiroolin ilman syytään

Kotkan kaupunginvaltuusto joutuu kohdakkoin esittämään kunnallispoliittista farssia. Se saa roolin näytelmässä, joka ilkkuu demokratian toteutumista. Valtuusto itse on syytön tilanteen naurettavuuteen.

Kun se kokoontuu viikon kuluttua, esityslistalla on koko joukko vastauksia tehtyihin valtuustoaloitteisiin, joista kaksi on sukua toisilleen. Niistä vanhempi on perussuomalaisten ryhmän huhtikuussa 2013 tekemä ”valtuustoaloite valtuustoaloitteista”. Vähän tuoreempi on vasemmiston ryhmän elokuussa 2015 jättämä ”valtuustoaloite valtuutettujen tekemien aloitteiden ottamisesta käsittelyyn nopeammin”. Käsittelyn jouduttamista vaativat aloitteet ovat kokeneet saman kohtalon kuin niiden kimmokkeina olleet.

Pitkän valmistelun tuloksena kumpaankin on vastaus, että aikaa on mennyt liian kauan ja että parempaan on pyrittävä.

On käsittämätöntä, että jokin vastaus voi junnata hallintokoneistossa vuosikausia. Siinä ehtivät päättäjät vaihtua ja asiat muuttua. Pahimmillaan vastaus menettää kokonaan merkityksensä.

Joskus tietysti varsinainen asia on voinut tulla hoidetuksi, vaikka selvitys on viipynyt. Joskus selvittäminen on työlästä, mutta ei siihen silti saa vuosikausia mennä. Tavoiteaika on puoli vuotta, ja sekin saattaa tuntua paljolta. Luulisi, että myös vastauksia laativat virkamiehet turhautuvat, jos aika hoitaa sen, mitä he eivät ehdi. Voi olla, että joskus riittävän hyvä vastaus olisi lyhyt ja nopea.

Päivi Taussi

Päivi Taussi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.