Pääkirjoitus: Vanhat puolueet ahtaassa raossa

Puoluekentässämme näyttää olevan menossa murros. Vanhat suuret puolueet kipuilevat kannatuksen kanssa. Uudemmat tulokkaat porskuttavat mittauksissa.

Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset ja vihreät kuuluivat voittajiin. Kummankin hyvä vire on jatkunut. Perussuomalaiset on gallupeissa jo suosituin puolue yli 20 prosentin kannatuksella.

Vihreitä ja perussuomalaisia yhdistää ainakin mielikuvatasolla keskittyminen muutamaan itselle tärkeään teemaan. Kaikki tietävät, että perussuomalaiset haluaa suitsia maahanmuuttoa ja ajaa perinteisiä arvoja. Kaikki tietävät, että vihreät puolustaa luontoa ja haluaa hillitä ilmastonmuutosta.

Samalla vihreät ja perussuomalaiset profiloituvat toistensa vastavoimina.

SDP, kokoomus ja keskusta ovat mielikuvallisesti vaisumpia valtionhoitajapuolueita. Vuosikymmenien konsensus- ja kompromissipolitiikka on laimentanut makua ja hajua.

Näyttää siltä, että kansa tuntee vetoa selviin linjauksiin ja värin tunnustamiseen. Suomi ei ole tässä mikään muista irrallinen saarensa, vaan sama polarisoituminen ja kärjistyminen näkyy muuallakin maailmassa.

Kun katsoo taaksepäin, muutokset puoluekannatuksessa ovat 2000-luvulla olleet aiempaa nopeampia. Tuskin tahti tästä hidastuu. Jos vanhat puolueet haluavat pysyä leikissä mukana, oman profiilin kirkastamiseen pitäisi pystyä. Akuutein ongelma on keskustalla, joka kokoontuu kohta valitsemaan uutta puheenjohtajaa kannatuskriisin partaalla.

Maan asioiden hoidon kannalta tilanne voi muodostua haastavaksi. Toimiva hallitusyhteistyö edellyttää luottamusta ja kykyä kompromisseihin. Yksittäisten puolueiden profiilinnostot ja irtiotot sopivat tähän huonosti.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut