Pääkirjoitus: Gallupit ennakoivat muutosta — nyt on kaikilla aika kiristää tahtia

Eduskuntavaalien on arvioitu kietoutuvan kolmen pääteeman ympärille: Ilmaston, maahanmuuton ja vanhustenhoidon. Nyt hallituksen ero ja soten kaatuminen ovat heilauttaneet asetelmia. Puolueet voivat hyötyä eri tavoin julkisesta keskustelusta.

Kymenlaakson vaalipiirissä sosiaalidemokraatit ovat kirimässä vahvaan vaalivoittoon. Näin kielii Kaakon Viestinnän tuore mielipidemittaus, joka tehtiin juuri ennen hallituksen eroa. Jälkimmäisellä tuskin on vaikutusta todennäköisen kärkipuolueen menestykseen. SDP hyötyy tulevissa vaaleissa hallituspuolueisiin kohdistuneesta kritiikistä. Huomattavaa on myös perussuomalaisten kannatuksen nousu toiseksi suurimmaksi puolueeksi Kaakkois-Suomessa. Puolueen noususta muutaman vuoden takaisen hajaannuksen jälkeen on saatu viitettä myös valtakunnallisista mittauksista.

Gallup-mittaukset ovat ennakoineet viime vaalien voittajalle, keskustalle, suosion romahtamista. Hallituspuolueiden vaikeudet saada sote-uudistus maaliin on koetellut erityisesti keskustan mainetta. Ilman neljättä paikkaa jäisi myös kokoomus, jos mielipidemittaus osoittautuu toteen. Hallituspuolueet keskusta ja kokoomus joutuvat käymään vielä kovan vaalitaistelun.

Vaalit ovat vielä pitämättä. Puolet haastatelluista ei kertonut puoluekantaansa eli moni ääni on voitettavana. Myös vihreillä ja kristillisdemokraateilla on mahdollisuus yllättää. Jokaista puoluetta vaivaa sama haaste: ehdokaslistat eivät juuri säväytä ja useimpien ehdokkaiden tunnettuus on varsin paikallista.

Vaalivoitto on kiinni kovasta työstä, jota puolueissa jo tehdään. Vaalit lähestyvät, tahtia voi kiristää. Äänestäjät lopulta ratkaisevat.