Demokratia saa puolustautua

Poliisihallitus päätti joulun edellä nostaa kanteen Pohjoismainen vastarintaliike -järjestön toiminnan lakkauttamiseksi. Poliisi katsoo uusnatsijärjestön toiminnan olevan vastoin lakeja ja hyviä tapoja. Päätöksen mahdollisesta lakkautuksesta tekee tuomioistuin.

Poliisi ilmoitti kanteen nostamisesta päivää sen jälleen, kun Helsingin käräjäoikeudessa oli aloitettu syyskuussa Helsingin Asema-aukiolla tapahtuneen pahoinpitelyn käsittely. Silloin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsen potkaisi rintaan sivullista, joka kaatui. Uhri kuoli myöhemmin.

Ajoitus ei liene sattumaa, vaan poliisissa nähtiin ajankohta sopivaksi esittää Suomessa hyvin poikkeuksellista toimenpidettä. Poliittisten yhdistysten toimintaan on nyt esitettävällä tavalla puututtu viimeksi 1970-luvulla. Silloinkin lakkautettiin uusnatsismia ajanut järjestö. Ennen sotia toimintakieltojen kohteena olivat kommunistiset ja sotien jälkeen äärioikeistolaiset järjestöt.

Kynnys kieltämiseen on ollut korkea, koska silloin puututaan perusoikeuksiin kuuluviin sanan- ja järjestäytymisvapauteen. Toisaalta on myös pelätty, että lakkautuksella vain luodaan marttyyrejä, jotka saavat lisää kannattajia. Aina voidaan myös perustaa uusia yhdistyksiä uudella nimellä.

Poliittinen väkivalta ja avoin pyrkimys demokraattisen järjestelmän kumoamiseen eivät ole hyväksyttävää toimintaa eivätkä kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. Maailma ympärillä kertoo päivittäin, millaisia seurauksia koituu, kun asioita aletaan ajaa väkivallalla ja alistamisella. Demokratialle pitää antaa mahdollisuus puolustautua myös puuttumalla järjestöjen toimintaan.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.