Pääkirjoitus: Tyytymättömyys hallituspolitiikkaan viriää keskustassa

Keskustan kannatuTyytymättömyys viriää keskustassas on viimeisissä mittauksissa vajonnut 15 prosentin tuntumaan (HS 19.11.) ja alkaa olla samalla tasolla kuin Juha Sipilän aloittaessa puheenjohtajana 2012. Samalla hallituskumppani kokoomus on noussut suosituimmaksi puolueeksi. Eroa puolueiden välillä on yli kuusi prosenttiyksikköä.

Keskustan alamäen jatkuessa on arvuuteltu sitä, kuinka kauan puolueväen hermot kestävät katsella omaa huonoa kannatuskehitystä ja kokoomuksen paraatimarssia.

Merkkejä kasvavasta tyytymättömyydestä saatiin perjantaina, kun puolueen pää-äänenkannattaja Suomenmaa julkisti keskustan puoluevaltuutetuille tehdyn kyselyn tulokset. Kyselyyn vastanneista 59 prosenttia piti hallituksen politiikkaa liian oikeistolaisena. Viime huhtikuussa tätä mieltä oli vain 30 prosenttia puoluevaltuutetuista. Kyselyyn vastasi 67 kaikkiaan 135 valtuutetusta.

Lahden haastattelemien valtuutettujen mukaan hallitus on lisännyt köyhyyttä ja suosinut hyvätuloisia. Erään arvostelijan mukaan ”kokoomukselle ei saa antaa enää yhtään periksi”. Kyselyn tulos on ”taivaan lahja” oppositiolle, joka juuri perjantaina jätti hallitukselle välikysymyksen suomalaisten eriarvoistumisesta. Vihervasemmisto sanoo eriarvoistumisen johtuvan hallituksen politiikasta. On mielenkiintoista kuulla, mitä hallitus vastaa välikysymykseen, kun pääministeripuolueessa ollaan kysyjien kanssa pitkälti samaa mieltä.

Talvi ja kevät näyttää, onko puoluevaltuutettujen arvostelulla vaikutusta keskustan hallituspolitiikkaan. Puolueessa odotetaan varmasti toimenpiteitä, joilla kannatus saadaan nousuun. Nykyisillä lukemilla on pääministerin paikasta turha haaveilla.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi