Pääkirjoitus: Kehnot yhteydet nakertavat kulttuuriakin — Kotkasta on mahdotonta päästä bussilla Helsinkiin teatteri- tai konsertti-illan jälkeen

Kotkan kaupunginteatteri avasi kautensa kantaesityksellä. Lähihistorian kohahduttavinta merionnettomuutta käsittelevä musiikkinäytelmä M/S Estonia on aiheeltaan ja lajityypiltään sellainen, että se saattaa houkutella katsojia myös teatterin ydinyleisöä laajemmin. Se voi herättää kiinnostusta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Myös muu täkäläinen kulttuuritarjonta hyvinkin kiinnostaa kauempanakin. Esimerkiksi Kymi Sinfoniettalla on hyvä maine ainakin musiikkipiireissä.

Moni seudulla vierailemista harkitseva kuitenkin harmittelee, että julkiset yhteydet toimivat kehnosti. Illalla teatteriesityksen tai konsertin päätyttyä on jokseenkin mahdotonta päästä Helsinkiin ilman omaa autoa. Matkahuollon aikataulutiedot nujertavat julkisiin luottavan suunnitelmat: viimeinen bussi lähtee Kotkasta Helsinkiin kello 20.45. Aikatauluongelmiin törmäävät myös sellaisten tapahtumien järjestäjät, jotka haluaisivat kutsua luennoitsijoita tai muita asiantuntijoita tilaisuuksiinsa.

Ongelma näkyy myös toisinpäin. Helsingissä kävijäkään ei voi olla varma, että ehtii kulttuuririentojensa jälkeen viimeiseen bussiin.

Liikennöitsijät tietysti pyörittävät toimintaansa kannattavuusehdoilla. Silti monelta kannalta on tyly viesti, että Kotkan ja Helsingin väliset yhteydet toimivat niin huonosti kuin toimivat. Se nakertaa Kotkan pyrkimyksiä tulla huomatuksi muualla. Se lyö korvalle pyrkimyksiä vähentää yksityisautoilua ja hillitä ilmastonmuutosta. Osalle potentiaalista lähtijöistä se tekee lähtemisen mahdottomaksi. Kyydin puuttuessa moottoritie ei auta.

Päivi Taussi