Pääkirjoitus: Lemmikin hankinta on iso päätös

Korona-aika näkyy koirien rekisteröintitilastoissa. Moni koiran hankkimista harkinnut on todennut, että nyt olisi oikea hetki. Karvakuonoja rekisteröitiin viime vuonna yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Kaikki eivät ole saaneet haluamaansa. Koirien kysyntä on ylittänyt tarjonnan ja pentua voi joutua odottamaan kauan. Koska vastuulliset kasvattajat miettivät, millaiseen kotiin he pennun antavat, moni on jäänyt ilman lemmikkiä.

Koiranpentujen kasvanut kysyntä voi aiheuttaa myös negatiivisia lieveilmiöitä. Pentutehtailijat ovat kaukana eläinten ystävistä.

Pieni pentu tuottaa omistajalleen paljon iloa, mutta tehtailijoiden myymillä pennuilla on usein tavallista enemmän terveysongelmia ja niiden emoilla teetetään liikaa pentuja huonoissa oloissa.

Paras keino torjua pentutehtailua on miettiä tarkasti, mistä koiransa ostaa. Pentua ei pidä koskaan ostaa verkkokaupasta ja koiraa hankkivan kannattaa tutustua pentueeseen ja sen emään kasvattajan luona.

Luotettava kasvattaja tietää vastuunsa ja harkitsee kenelle pennun luovuttaa, tunnistusmerkitsee ja rekisteröi pentueensa, tekee myynnistä kirjalliset sopimukset ja antaa ohjeet pentujen hoidosta.

Koiran omistaminen tuo mukanaan paljon vastuuta ja parhaimmillaan koira on ihmisen kaverina 15 vuoden ajan.

Siksi sen ja minkä tahansa muun lemmikin ottamista on harkittava tarkkaan. Kestääkö rakkaus ja innostus lemmikin hoitamiseen sen eliniän ajan? On otettava huomioon myös se, mitä tapahtuu, kun korona-aika päättyy ja palataan takaisin arkeen. Onko omistajalla aikaa lemmikille myös silloin?

Jos mieleen nousee pienikin epäilys, kannattaa miettiä, pitäisikö koiran ottamisesta luopua.

Uusimmat uutiset