Vain eliitin kapina kääntää Pohjois-Korean kurssin

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin pian kuusi vuotta kestänyt valtakausi on ollut kaikkea muuta mitä varovaisesti toivottiin.

Perhedynastian kolmannen sukupolven odotettiin muuttavan maansa kurssia vähintään piirun verran kansanvaltaisempaan suuntaan. Toiveille antoi katetta esimerkiksi se, että Kim Jong-un opiskeli Sveitsissä.

Kurssi kyllä muuttui, mutta pahempaan suuntaan. Kovat puheet ryyditettynä toistuvilla ohjuskokeilla ovat kärjistäneet tilanteen vakavammaksi kuin koskaan sitten 1950-luvun alun Korean sodan.

Keskiviikkona Pohjois-Korea laukaisi mannertenvälisen ohjuksen noin 4 500 kilometrin korkeuteen. Vajaan tunnin lennettyään ohjus syöksyi Japaninmereen.

Ohjuskokeen jälkeen maa ilmoitti, että se pystyy iskemään ohjuksilla minne tahansa Yhdysvalloissa. Presidentti Donald Trump keskusteli Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa ja totesi tilanteen olevan hallinnassa.

Toki Yhdysvallat pystyy halutessaan syrjäyttämään Kim Jong-unin hyökkäämällä Pohjois-Koreaan. Hyökkäyksen hinta näyttää vain kallistuvan kaiken aikaa.

Ohjuspelote on länsimaistenkin arvioiden mukaan todellinen. Toinen yhtä pelottava asia on Pohjois-Korean tykistöarmeija Etelä-Korean rajalla.

Jos Pohjois-Koreaan hyökätään, Kim Jong-unilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin vastata tuleen tulella. Tykit ovat suunnattuina Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin, joka on vain 60 kilometrin päässä rajalta.

Tilanne on kaikkea muuta kuin hallinnassa.

Kim Jong-unin pää kääntynee vain maan eliitin kapinalla. Sitä odotellessa diplomatia on ainoa keino löytää ratkaisu.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet