Ilmastonmuutos painaa jo päälle

Uusi hirmumyrsky lähestyy jälleen Karibianmeren rantoja. Maria kerää voimia Atlantilla ja etenee ykköskategorian hurrikaanina kohti Yhdysvaltoja samaa reittiä kuin laajoja tuhoja tehnyt Irma-myrsky aiemmin. Myrskyt ja hurrikaanitkin ovat Karibialla tavallisia tähän aikaan vuodesta, mutta tämän syksyn tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski on kuvannut (Yle 9.9.) kuluvaa vuotta luonnonmullistusten kannalta ”superlatiivien” vuodeksi, jopa ennenkokemattomaksi.

Vaikka Irma-hurrikaani oli luonnonilmiönä hyvin poikkeuksellinen, ovat tutkijat silti varovaisia puhuessaan sen yhteydestä ilmastonmuutokseen. Yhteyttä on vaikea kumotakaan, kun tiedetään, että hurrikaanien syntymekanismissa meriveden lämpenemisellä on keskeinen rooli. Ilmastonmuutoksen etenemisessä meriveden lämpeneminen aiheuttaa muitakin isoja ongelmia, kuten jäätiköiden sulamista ja merenpinnan nousua.

Viitteitä muutoksesta on Suomessakin. Takana on huono talvi ja ennätyksellisen sateinen kesä. Uusia eläinlajeja ilmestyy, ja entiset siirtyvät pohjoisemmaksi. Sato uhkaa jäädä peltoon, jos ehtii kypsyäkään. Vaikea on enää uskotella, että kyse on sattumasta ja yhden vuoden poikkeuksesta. Viime vuosi on oli taas mittaushistorian lämpimin.

Yhteiskunnalliset vaikutuksetkin ovat jo alkaneet. Hallitus kertoi viime viikolla toimenpiteistä, jotka näkyvät ihmisten arjessa selvästi. Hallitus kannustaa suomalaisia puolittamaan hiilijalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä. Ilmastosuunnitelman mukaan tämä vaatii toimia etenkin liikkumisessa, asumisessa ja syömisessä.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.