Pääkirjoitus: Hamina Tattoon välivuosi tarvitsee ison tapahtuman

Ensi viikon puolessa välissä alkaa Haminassa loppuviikon kestävä uusi historiafestivaali Miekat, muurit ja musketit. Festivaalilla on varsin isot saappaat täytettävänään, sillä siitä on kaavailtu Haminan Tattoon välivuosien vetovoimaista suurtapahtumaa.

Odotukset ovat siis varmasti korkealla ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten Haminan historiaa sotilas- ja kulttuurikaupunkina 1200-luvulta 1800-luvulle esittelevä tapahtuma saa suuren yleisön liikkeelle.

Ohjelma vaikuttaa etukäteen katsottuna varsin monipuoliselta eikä se ole suunnattu ainoastaan aktiivisille historianharrastajille. Tämä on festivaalin järjestäjiltä varmasti hyvä linjaus, sillä muuten tapahtuman kohderyhmä voisi jäädä liian suppeaksi. Kovin laveaksi teeman levittämisessä piilee tietysti myös pienoinen vaara, että punainen lanka jää puuttumaan. Nähtäväksi jää, onko Haminan ensimmäisessä historiafestivaalissa tuo karikko pystytty välttämään.

Positiivista on, ettei tapahtuma ole keskittynyt ainoastaan Hamina Bastionin sinänsä upeaan miljööseen, vaan toimintaa on luvassa ympäri ympyräkaupunkia.

Onnistuessaan Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaalista voi hyvinkin tulla välivuosien vetonaula Haminalle. Sellaista kaupunki on kaivannut jo useiden vuosien ajan, mutta kantavaa ideaa ei ole löytynyt.

Ensi viikon jälkeen on jo saatu osviittaa siitä, tullaanko historiafestivaali näkemään ja kokemaan Haminassa myös kahden vuoden kuluttua. Toisaalta ensimmäisen kerran jälkeen ei ehkä kannata tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Nyt saadaan myös arvokkaita kokemuksia, joita voidaan tarvittaessa hyödyntää mahdollisia tulevia tapahtumia kehitettäessä.