Pääkirjoitus: Koronamaltti on valttia – Riski saada koronavirus koko Kymenlaaksossa on kasvanut

Suomessa on nyt raportoitu yli 20 000 koronavirustartuntaa. Ensimmäistä kertaa myös Virolahti on noussut tällä viikolla tilastoihin, kun tartuntoja on todettu yli viidellä henkilöllä.

Puhuttavista tartuntauutisista huolimatta Etelä-Kymenlaakson tilastot ovat pysyneet varsin kohtuullisina verrattuna esimerkiksi Kouvolaan, missä koronavirustilanteessa siirryttiin kiihtymysvaiheeseen jo kuun alussa. Tämänkin viikon aikana suurin osa Kymenlaakson uusista tartunnoista todettiin jälleen Kouvolassa.

Verrattain maltillisiin lukuihin ei ole syytä tuudittautua. Kymsoten mukaan riski saada koronavirus koko Kymenlaaksossa on kasvanut.

Jokainen voi tehdä viisaita päätöksiä. Suositusten mukaan yli kahdenkymmenen hengen yksityistilaisuuksia ja perhejuhlia ei tulisi järjestää. Pääkaupunkiseudulla tilanne on vielä pahempi, kun tartuntamäärät ovat nousseet jyrkästi. Kannattaa tarkoin harkita tapaamisia läheisten kanssa pääkaupunkiseudulla, jos koronariskiä ei voida sulkea pois.

Paljon on tehty kiitettävästi, mutta huolellisuutta on pidettävä yllä, jotta arki voisi sujua mahdollisimman normaalisti, kaupat pysyä auki ja koulujen opetus jatkua normaaliin tapaan. Riskiryhmien suojelu ja sairaalahoidon kapasiteetin turvaaminen ovat yhä oleellisia tavoitteita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan kevät alkaa näyttää jo hieman paremmalta, jos ensimmäiset rokotuserät alkavat saapua Suomeen.

Sitä ennen suositusten noudattaminen ja maltti kannattavat. Oireiden tarkkailua on tehtävä herkästi, mentävä matalalla kynnyksellä testeihin, pidettävä turvavälit ja käytettävä kasvomaskia. Kännykkään ladattava, mahdollisesta korona-altistumisesta varoittava Koronavilkku-sovellus on myös hyvä lisä. Näillä konsteilla arki voi jatkua edes kohtuullisen normaalisti ja talouden rattaat pyöriä.

heidi.ekdahl@kymensanomat.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset