Pääkirjoitus: Taloyhtiölainoista tulossa iso riski

Suomalaisten velkaantumisesta käytävässä keskustelussa taloyhtiölainojen lisääntyminen on viime päivinä noussut keskeiseen asemaan. Asiasta ovat esittäneet huolensa niin Suomen Pankki, Finanssivalvonta Fiva kuin pankkikonserni Nordeakin. Hämmentävää keskustelussa on ollut se, että eri tahoilla tuntuu olevan erilaiset käsitykset siitä, miten taloyhtiölainojen kasvua voidaan hillitä ja valvoa.

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller sanoo, ettei taloyhtiölainojen korkoriskejä tai muita velan hoitoon liittyviä riskejä valvo kukaan. Fivassa taas oletetaan, että jos asunnon ostaja joutuu ottamaan tavallista pankkilainaa taloyhtiölainan päälle, niin pankki tarkistaa lainanhakijan taustat. Toisaalta Fivassakin todetaan, että lainsäädäntö taloyhtiölainojen sääntelyn kiristämiseksi on puutteellinen.

Jonkinlaista sääntelyä tarvitaan, sillä taloyhtiölainojen osuus kotitalouksien kaikista veloista on kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Taloyhtiölainan suosio on kasvanut, sillä sen avulla asunnon myyntihinta saadaan pienemmäksi. Yhtiölaina on eräänlaista piilovelkaa, mutta sekin on maksettava ja siihen liittyy samanlaisia riskejä kuin muihinkin lainoihin.

Hypo-pankin pääekonomisti Juha Brotheruksen mukaan (HS 18.5.) vakava riski piilee siinä, että iso osa taloyhtiöiden lainoista on peräisin asuntosijoittamisesta, joka on tehty velkarahalla. Jos korot lähtevät nousuun tai asuntojen hinnat laskuun, niin taloyhtiölainoista tulee ongelma sijoittajille, mutta myös talojen muille asukkaille, pankeille ja koko yhteiskunnalle. Negatiivinen kierre voi johtaa konkursseihin.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat