Sote alkaa hahmottua

Hallitus esitteli vihdoin keskiviikkona sote-suunnitelmansa. Uudistuksen päälinjathan olivat tiedossa jo aiemmin. Kunnallinen terveyskeskusjärjestelmä lakkautetaan, ja vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta siirtyy maakunnille. Käytännössä palveluja ryhtyvät tarjoamaan maakuntien yhtiöt, yksityiset alan yritykset sekä niin sanottu kolmas sektori.

Kansalaisten kannalta olennaisin kysymys on, täyttyykö perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) tiedotustilaisuudessa antama lupaus, jonka mukaan ”puhelimeen vastataan nopeammin kuin tänä päivänä ja lääkäriin pääsee, kun se tarve on”. Kaupungeissa palveluntarjoajien kilpailu varmaan lisää tarjontaa ja valinnanvapautta, mutta harvaan asutuilla seuduilla tilanne ei välttämättä muutu nykyisestä, vaan julkinen sektori eli maakunnan yhtiö jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

Opposition pelkona on ollut, että laaja yhtiöittäminen johtaa yksityisten yritysten kermankuorintaan, monikansallisten yhtiöiden määräysvaltaan ja verotulojen karkaamiseen ulkomaille. Hallitus sanoo, että se on löytänyt keinot keinottelun estämiseksi. Tämä tietysti nähdään vasta, kun uudistus on kokonaisuudessaan toteutettu. Alkuvaiheessa 2019–2021 pienempien yrittäjien asemaa voi vahvistaa se, että valinnanvapaus koskee vain perustason palveluja, joita pystyvät tarjoamaan paikallisetkin lääkärikeskukset.

Todellinen valinnanvapaus toteutuu, kun asiakkailla on oikeaa ja vertailukelpoista tietoa eri yhtiöiden osaamisesta. Sellaisen tiedon tuottaminen riidattomasti ja puolueettomasti on vaikeaa. Vuodeksi sitoutuminen on pitkä aika, jos tuntee tehneensä väärän valinnan.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.