Pääkirjoitus: Ilmastonmuutoksen hillitseminen on saamassa uutta vauhtia

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoi muutama päivä sitten, että ilmaston lämpenemistä aiheuttavien kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä on noussut jälleen uuteen ennätykseen. Järjestön suomalaisen pääsihteerin Petteri Taalaksen mukaan edessä olevat muutokset ovat yhä tuhoisampia ja peruuttamattomampia, jos ei nyt toimita.

Suomessakin on havahduttu siihen, että tarvitaan arvioitua tehokkaampia keinoja, jotta ilmastomuutosta voidaan hillitä. Pariisin ilmastokokouksessa sovittiin, että lämpeneminen pysäytetään kahteen asteeseen, mutta Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin mukaan tämä ei enää riitä, vaan tavoite pitää puristaa 1,5 asteeseen.

Pääministeri Juha Sipilä kutsui viikko sitten kaikki eduskuntapuolueet pohtimaan uutta tilannetta. Tuloksena oli perustaa yhteinen työryhmä, jolle annettiin kuukausi aikaa etsiä konkreettisia tavoitteita ja toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Puolueilla on asiasta erilaisia näkemyksiä, joten toivottavasti yhteisesiintyminen ei tarkoita vesittynyttä kompromissia vaan oikeita vaikuttavia linjanvetoja.

Myös teollisuudessa ovat äänenpainot vakavoituneet. EK:n tuore puheenjohtaja Pekka Lundmark totesi IPCC:n tavoitteiden saavuttamisen edellyttävän nopeita ja järeitä toimenpiteitä, jotka muuttavat kaikkien elämää perustavanlaatuisesti.

Suomen ilmastoponnistelut saivat yllättävää tukea, kun Luonnonvarakeskus Luke korjasi aikaisempaa arvioitaan hiilinieluista. Luken mukaan metsät kasvavatkin luultua enemmän ja siten myös sitovat hiiltä enemmän. Vaikka uutinen olisikin totta, niin se ei saa merkitä suojelusta tinkimistä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi