Pääkirjoitus: Haminan kaupallinen poikkeustila päättymässä

Haminan kaupungin keskusta on elänyt eräänlaisessa kaupan poikkeustilassa jo useamman kuukauden. Keskustan kaksi suurinta elintarvikeliikettä ovat olleet mittavien miljoonaremonttien kohteina, joten ne ovat toimineet erikoisjärjestelyjen avulla muun muassa toimintaansa supistaen ja toinen liikkeistä myös ovensa osaksi aikaa kokonaan sulkien.

Tilanne ympyräkaupungin keskustassa alkaa elintarvikeliikkeiden osalta kuitenkin normalisoitua toisen liikkeistä avattua ovensa remontin päättymisen merkiksi torstaina. Loppusuoralla ollaan myös kilpailijan tiloissa.

Pienen kaupungin keskustan elinvoimaisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että kaupalliset palvelut ovat kohdallaan. Haminalaiset ovat kahden ison liikkeen remonttien aikana saaneet tuntumaa siitä, kun keskustassa ei tarjonta ole sitä mihin on totuttu.

Haminassa on koettu tuttu ilmiö eli kauppatarjonnan tärkeyden huomaa vasta sitten kun sitä ei ole tai se on oleellisesti vähentynyt. Näin on käynyt monella kylällä, kun kyläkauppa on sulkenut lopullisesti ovensa. Sitä kaivataan vasta kun sitä ei ole. Ajoissa asian tiedostaminen olisi ehkä voinut koitua myös monen kyläkaupan pelastukseksi.

Haminalaisilla on syytä tyytyväisyyteen, sillä harvemmin kaksi isoa keskusliikettä samanaikaisesti panostaa niin voimallisesti pieneen kaupunkiin. Noilla panostuksilla osaltaan turvataan kaupunkikeskustan elinvoimaisuutta.
Moni haminalainen varmasti toivoo, että keskusliikkeiden satsaus toimii sysäyksenä eri alojen toimijoille, jotta kaupungin keskusta kehittyisi entistä elävämmäksi ja vetovoimaisemmaksi. Liiketilaa tuon kehityksen toteutumiseksi Haminassa on tarjolla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet