Pääkirjoius: Valtiovarainministeriöltä yllätyksetön budjettiesitys - Menolisäykset siirrettiin koko hallituksen budjettiriiheen

Valtiovarainministeriö julkisti eilen kokonaan ensi vuoden budjettiesityksensä, josta ministeri Petteri Orpo (kok.) jo kertoi pääkohdat keskiviikkona. Esitys on tekijänsä eli rahakirstun vartijan näköinen. Kokonaissumma on tästä vuodesta pienentynyt miljardilla, ja tiukka menokuri jatkuu.

Suuria yllätyksiä ei siihen sisälly, eikä sitä myöskään voida luonnehtia vaalibudjetiksi. Työn verotusta aiotaan keventää ostovoiman ja kotimaisen kulutuksen ylläpitämiseksi, mutta kyse on indeksikevennyksestä. Rahat tähän otetaan haitta-, ympäristö- ja välillisiä veroja lisäämällä. Kulutusta on hyvä ohjata oikeaan suuntaan, mutta samalla siirrytään taas askel tasaveron suuntaan, mikä hyödyttää suurituloisia.

Budjetti tosin valmistuu vasta kuun lopussa, jolloin hallituspuolet yhdessä päättävät sen sisällöstä. Tällöin puolueet voivat vielä yrittää osoittaa varoja hyväksi näkemilleen kohteille, mutta kyse ei ole isoista rahoista. Maatalouden katovuosi aiheuttanee paineita lisärahoitukseen, minkä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ehti ottaa esillekin.

Huolestuttavaa on, että nousukauden huipullakin Suomi velkaantuu edelleen lisää. Velka ei kasva enää paljoa, mutta tässä tilanteessa budjetin pitäisi olla ylijäämäinen ja sisältää varautumista tulevaan. Seuraavan laskukauteen Suomi törmää paljon suuremmalla velkataakalla kuin edelliseen, joka toki oli poikkeuksellinen syvä ja pitkäaikainen.

Budjettiesityksessä on muutama hyvä avaus, kuten toisen toisen asteen opiskelijoita helpottava oppimateriaalilisä sekä työasuntovähennyksen korottaminen, jolla voidaan lieventää työpaikkojen kohtaanto-ongelmaa.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi