Pääkirjoitus: Kameratolppien uudet tehtävät vapauttavat poliiseja muualle

Jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen uudeksi tieliikennelaiksi, lisääntyy liikenteen automaattinen valvonta selvästi nykyisestä.

Kameratolppia tulee noin 150 lisää ja niiden ”toimenkuva” samalla laajenee. Ylinopeuksien lisäksi tolpat alkavat valvoa turvavyön käyttöä, punaisia päin ja muun muassa liikennemerkkien noudattamista.

Lisääntyvä valvonta kuulostaa pahalta, mutta uudistuksessa on paljon hyvää. Autoilijat, joita valvonta eniten koskettaa, ovat pitäneet pelkkää nopeusvalvontaa liian yksipuolisena ja tehottomanakin keinona lisätä liikenneturvallisuutta. Ylinopeuksien lisäksi pitäisi enemmän kiinnittää huomiota ajotapoihin ja yleiseen piittaamattomuuteen liikennesäännöistä. Poliisin voimavarat eivät kuitenkaan ole tällaiseen riittäneet. Uudenlaiset valvontakamerat voivat alkaa hoitaa tätä tehtävää.

Rutiinitehtävien poistuessa poliisillekin jää enemmän aikaa hoitaa sellaisia tehtäviä, jossa ihmistä todella tarvitaan. Poliisin henkilömäärää tuskin ollaan valmiita merkittävästi lisäämään, vaikka kansalaiset niin mielipidetiedusteluissa toistuvasti toivovat. Tällöin automaatiota kannattaa hyödyntää missä vain voidaan.

Lakiesityksen mukaan poliisi voi tulevaisuudessa lähettää liikennevirhesakon eli entisen rikesakon suoraan auton omistajalle tai haltijalle. Vastoin perinteistä oikeuskäytäntöä tämän tulee todistaa oma syyttömyytensä välttääkseen maksun. Nykyisin todistustaakka on viranomaisilla. Muutos on ymmärrettävä, mutta myös arveluttava. Poliisin työ helpottuu, mutta ristiriitoja voi tulla esimerkiksi perheiden sisällä tai ystävien kesken, kun autoa lainaillaan.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi