Pääkirjoitus: Turvattomuuden tunne sairaalassa on oikea asia

Karhulan sairaala on muuttunut voimakkaasti viiden vuoden aikana. Aiemmin Kotkan kaupungin järjestelmä ei toiminut, sillä perusterveydenhuolto ei vetänyt potilaita keskussairaalasta kaupungin omaan sairaalaan. Siksi potilaita odotti sakkopaikalla pääsyä kunnalliseen sairaalaan. Nyt potilasvirta kulkee nopeammin ja sakkopaikoista on päästy eroon.

Nopeudessa on puolensa, sillä koska potilasliikenne Karhulan sairaalassa on iso, vaihtuvuus sitoo myös henkilökuntaa tähän työhön. Vaikka palautekysely antaa sairaalalle hymynaamoja, sairaalakokemuksista kantautuu myös ikäviä kokemuksia.

Sairaalan asiakaskunta on pitkälti monisairaita ikäihmisiä. Ei ole ihme, että tämä ryhmä ei nosta ongelmista helposti keskustelua. Myös omaiset vaikenevat, sillä pelätään, että kritiikki tai muutosehdotukset muistetaan. Pelätään, että seuraavan kerran kun apua tarvitaan, sitä ei saa.

Ikäihmisten hoivan laatu nousee usein keskusteluun. Lisäksi hoitoalan henkilöstö on viestinyt, että töitä tehdään vanhusten parissa henkilökunnan jaksamisen äärirajoilla. Jo yksin se, että itse ajattelee tekevänsä työnsä puolella liekillä, syö työntekijän voimia.

Olisiko siis vihdoin aika käydä pohjia myöten rehellinen ja vuorovaikutteinen keskustelu siitä mitä halutaan — säästöjä ja tehokkuutta vai ihmisen todella tarvitsema hoito- ja hoivaketju?

Voisiko esimerkiksi kaupungin ikäihmisten neuvostolla olla sanansa tämän asian linjaamisessa ja päätöksenteossa? Sillä mikäli ihminen kokee esimerkiksi turvattomuutta sairaalassa, se on todellinen tunne. Asia, joka syö voimia samoin kuin fyysinen sairaus.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.