Pääkirjoitus: Vaarallinen vauhti pois valvonnalla

Tavallisen, lainkuuliaisen autoilijan on vaikea ymmärtää, miksi jotkut ajavat aivan liian kovaa yleisillä teillä. Nopeudet rikkovat säädetyt rajoitukset kymmenillä, jopa sadalla kilometrillä tunnissa.

Poliisi kutsuu sitä piittaamattomuudeksi ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi.

Autourheilulle on ihan omat harrastuspaikkansa. Sellaiset, joilla saa ajaa kovaa, eikä kuljettaja yleensä vaaranna onnettomuuden sattuessa kuin oman terveytensä.

Hyväntuulentielle Kotkaan saadut nopeusvalvontalaitteet ovat hyvä asia, vaikka tiellä ajetaan harvoin todella suurilla nopeuksilla. Jos kameratolppien sijoittelu ei aiheuta vaarallista haitariliikettä, vaan liikenne lipuu tiellä tasaisesti, parannetaan nopeusvalvonnalla arjen turvallisuutta.

Paimenportin risteys on vuosia ollut Kotkan vaarallisin risteys. Autoilijoiden vauhdin hiljentyminen risteysalueella seitsemästäkympistä rajoituksen mukaiseen viiteenkymppiin on lähempänä kuin koskaan, kun nopeusvalvontakamera alkaa välkytellen ottaa kuvia ensimmäisistä vauhdikkaista etenijöistä. Se on palvelus kaikille alueella autoileville.

Ylikomisario Jukka Lankinen totesi haastattelussa, että poliisi katsoo myös sitä, missä kuljettaja on ylinopeutta ajanut. Taajamissa kuuttakymppiä kolmenkympin alueella ajava kuljettaja aiheuttaa todennäköisesti suuremman vaaran kuin suuremmalla maantiellä rajoituksen ylittänyt. Se on syytä muistaa aina, mutta erityisesti taas, kun koulut elokuussa alkavat.