Vastuu aseista on vastuuta puheista

Jos väittelet idiootin kanssa, pidä huoli, ettei hän tee samoin. Tämä kärjistetty kansanviisaus on valitettavasti unohtunut viime päivien ydinaseuhittelussa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin pikkupoikamainen pullistelu olisi sinänsä huvittavaa, jos kysymyksessä ei olisi kahden valtionpäämiehen ydinaseilla uhkailu.

Toisaalta kysymyksessä on myös rikollissuvun pyrkimys jatkaa dynastiaansa Pohjois-Koreassa. Kim saa Trumpin puheista lisää sytykettä viholliskuvansa ylläpitämiselle ja samalla diktatuurin jatkumiselle.

Trump totesi, että jos Yhdysvaltain uhkailu jatkuu, saa Pohjois-Korea vastaansa sellaista tulta ja raivoa, jota maailma ei ole ennen nähnyt. Sanomaa on vaikea tulkita muuten kuin ydinasenapin painamiseksi.

Trumpin twiittaukset ja puheet on helppo sijoittaa möläytykset-osastoon. Trumpin hallinto joutuu selittelemään lähes päivittäin, että presidentti ei kirjaimellisesti tarkoittanut, mitä sanoi. On käynyt niin, että presidentti voi sanoa mitä tahansa.

Kun vastapuolella on yhtä arvaamaton johtaja, tilanteen kärjistyminen voi tapahtua hetkessä.

Maan ydinaseohjelman kehittäminen ohjustesteineen kertoo, että Kim uskoo ydinaseiden olevan hänen valtansa jatkumisen lopullinen tae. Jos Kim Jong-un kokee valtansa uhatuksi, hän ei todennäköisesti enää ajattele kauhun tasapainoa.

Presidentti Sauli Niinistö totesi Ilta-Sanomille, että tilanne näyttää pahalta. Niinistön mielestä tällaisessa uhkailun kierteessä mennään koko ajan kierros kierrokselta eteenpäin.

Yhteistyöllekin on eväitä. Siitä kertoo Kiinan ja Venäjän liittyminen mukaan Pohjois-Korean vastaisiin pakotteisiin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.