Pääkirjoitus: Veneilyn aloittamisessa auttaa järki

Veneilykauden alkuun on vielä aikaa monta kuukautta. Mutta vaikka meri on jäässä ja lumimassat peittävät maan, alkaa venekuume vähitellen nousta muun muassa perjantaina alkaneiden perinteisten Helsingin Venemessujen myötä.

Oman veneen hankkiminen ja veneilyharrastuksen aloittaminen saattaa tuntua korkealta kynnykseltä. Etenkin jos meri tuntuu oudolta ja ehkä pelottavaltakin. Sitä kannattaa toki kunnioittaa ja ryhtyä toimeen harkiten sekä ottamalla selvää tärkeistä asioista.

Ennen kuin tekee mitään hätäistä, on viisasta pohtia, tarvitseeko omaa venettä ja aikooko sitä todella käyttää. Jos vene makaa laiturissa ja sillä ajetaan vain kerran tai pari kesän aikana, voi puhua turhuudesta ja tuhlauksesta. Kannattaa muistaa, että tuurit vievät ihmisiä saariin Haminan sekä Kotkan vesillä.

Ensimmäisen veneen hankinnassa järkevintä on kysellä neuvoja ja ohjeita kokeneilta veneilijöiltä. Myös alan ammattilaiset auttavat mielellään.

Etukäteen on hyvä miettiä, aikooko veneellä ajella vain lyhyitä matkoja saariston suojassa vai houkuttavatko myös pitemmät merimatkat. Sitten on järkevää tuumata, mihin on varaa ja kuinka paljon ylipäänsä haluaa veneilyynsä rahallisesti sijoittaa. Etenkin kookkaiden ja tehokkaiden veneiden omistajat tietävät, että eurot katoavat lompakosta yllättävän kiivasta vauhtia.

Turvallinen veneily vaatii myös osaamista. Saaristolaivurikurssille osallistuminen on suositeltavaa. Vähintään pitää opetella väylämerkit ja tutustua meriteiden sääntöihin. Hyvän veneilykulttuurin omaksuminen alkaa jo kuivalla maalla.