Kiire ei saa ohittaa laillisuutta

Hallituksen lainvalmistelu joutui todella outoon valoon, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka Helsingin Sanomien haastattelussa (18.12.) kertoi lakiesityksiin liittyvistä perustuslaillisista ongelmista. Jonkan mukaan maan korkeimman laillisuusvalvojan näkemyksiä ei oteta huomioon.

Lausunto synnytti kohun, ja vaikka Jonkka pyrkikin myöhemmin sitä hieman tasoittelemaan, ei kommenttia voida ohittaa mitenkään. Yleensä hillitysti esiintyvän oikeuskanslerin ulostulo on hyvin poikkeuksellinen ja vakava. Oikeusvaltiossa julkisen vallan käytön pitää perustua lakiin. Siitä ei voi poiketa kiireen tai poliittisen tarkoituksenmukaisuuden nimissä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kommentointi asiassa ei ole ollut erityisesti vakuuttavaa. Heti Jonkan lausunnon julkitulon jälkeen hän myönteli, että lainvalmistelussa on ongelmia, muun muassa resurssipulaa. Maanantaina hän oli kuitenkin tullut toisiin ajatuksiin ja vakuutti, että Jonkan esittämät asiat tulivat yllätyksenä hänelle ja koko hallitukselle. Sipilän mukaan hallitus ei ole jyrännyt kenenkään yli.

Oppositio on siis oikealla asialla, kun se vaatii pääministeriltä selvitystä, missä lainvalmistelussa oikein mennään. Minkäänlaisia epäilyjä laillisuudesta ei saa syntyä.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.), on esittänyt ratkaisuksi erityisen perustuslakituomioistuimen perustamista. On totta, että perustuslakivaliokunta poliittisena elimenä voi olla muillekin kuin juridisille vaikutuksille altis, mutta uusi tuomioistuin ei ole oikea ratkaisu. Nopeampi apu voisi olla, jos hallitukseen saataisiin oikeusoppinut oikeusministeri.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.