Pääkirjoitus: Yksi vaalikierros riittää Sauli Niinistön valintaan

Ylen teettämän mielipidemittauksen perusteella näyttää entistä todennäköisemmältä, että presidentinvaaleissa riittää vain ensimmäinen kierros. Istuvan presidentin Sauli Niinistön suosio on edellisiin mittauksiin verrattuna vain lisääntynyt. Nyt Niinistöä äänestäisi peräti 80 prosenttia vastaajista, kun seuraavaksi suosituimman ehdokkaan, vihreitten Pekka Haaviston, kannatus on 10 prosenttia.

Niinistön vastustajat ovat hellineet ajatusta, että numerot tasaantuvat, kunhan kampanjat pääsevät alkuun. Nyt mikään ei viittaa siihen, että näin kävisi. Vaalit ovat jo ensi kuussa, eikä Sauli Niinistö ole ”virallisesti” edes avannut omaa kampanjaansa. Se on luvassa vasta Suomen 100-vuotisjuhlien jälkeen. Niinistöllä on varaa menettää aika paljon suosiotaan ilman, että toiselle kierrokselle pitäisi mennä.

Tosin Niinistön lisääntynyt aktiivisuus Suomen juhlavuoden takia on toiminut hyvin myös vaalien näkökulmasta. Ei hän ole eritystä mainostamista tarvinnut, kun on voinut paistatella korkeiden vieraiden kanssa kotimaassa ja valtiovierailuilla. Muut ehdokkaat voivat vain haaveilla samanlaisesta näkyvyydestä.

Helsingin Sanomat kartoitti alkuviikosta ehdokkaiden arvomaailmaa. Ne osoittautuivat jopa hämmästyttävän samanlaisiksi. Niinistöä vasten peilaten RKP:n ehdokas Nils Torvalds erottuu Nato-myönteisyydellään, perussuomalaisten Laura Huhtasaari EU-vastaisuudellaan ja Vasemmistoliiton Merja Kyllönen vasemmistolaisuudellaan, mutta nämä selkeimmät vaihtoehdot eivät näytä äänestäjiä kiinnostavan. Muut ehdokkaat eivät taas riittävästi erotu Niinistöstä innostaakseen äänestäjiä edes omissa puolueissaan.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet