Lukijalta: Meillä on suunnaton into hävittää julkista omaisuutta talouden piristymisen toivossa

Yritystuet ovat arvoltaan 8,5 miljardia euroa vuodessa. Sanotaan, että ne ovat suurelta osin hyödyttömiä. Tätä rahoitetaan kansalaisilta kerätyillä veroilla ja velkarahalla. Suomesta on tullut kaikesta tästä rahan kylvämisestä huolimatta maa, johon ei investoida tarpeeksi.

Tukien vuosittainen arvo on pienempi kuin poistojen määrä. Samaan aikaan valtio myös myy omistamaansa tuottavaa kansallisomaisuutta. Muistanette Fortumin Caruna-kaupat, jonka pääomasijoittajat saivat puoli-ilmaiseksi. Tuotanto-omaisuuden määrä pienenee. Rahan kylväminen yrityksiin ja valtion omaisuuden myynti ei tuota tarpeeksi toivottuja työpaikkoja. Rahaa valuu hyödyttömiin tarkoituksiin kuin uuden toiminnan luomiseen. Olisikin syytä pohtia, miten Suomi saadaan investointeja houkuttelevammaksi ja työpaikkojen kohtaanto-ongelmaan ratkaisu.

Meillä on suunnaton into hävittää julkista omaisuutta, ikään kuin se toisi piristystä talouteen. Vaikutus on ollut päinvastainen. Carunan lisäksi on myyty Digitaa, Kemiraa ja ties mitä muuta, joista kantautuva viesti on ollut aina samansuuntainen. Myös yksityisiä yrityksiä myydään ulkomaisille pääomasijoittajille herkeämättä. Raha ei tunne rajoja eikä rakkautta kotimaahan.

1980-luvulla talousviisaat sanoivat, ettei sen ole väliä, kuka ne osakkeet omistavat. Globaalissa markkinataloudessa sillä on väliä. Suomen kokoisen pienen maan tulevaisuus on kiinni investoinneista ja työpaikoista. Kuinka monessa kunnassa talous on kuralla, kun investointeja ja työpaikkoja ei synny tarpeeksi?

Koko kaakonkulma, ja kotikaupunkini Kotka on tästä hyvä esimerkki. Kotka on yrittänyt laittaa talouttaan kuntoon myymällä kaiken ,mikä vain myytäväksi kelpaa eikä ole tehnyt tarpeeksi rakenneuudistuksia. Väkeä valuu kaiken aikaa pois. Velat eivät vähene ja verotulot pienenevät. Huoltosuhde paisuu mahdottomaksi ja olemme ajautumassa vääjäämättä valtion syliin.

Eivät edes istuvat kansanedustajamme ole olleet tästä tarpeeksi huolissaan. Eduskuntaan pitäisi kuitenkin taas päästä. Olisiko nyt kuitenkin muiden vuoro yrittää?

Vesa Levonen, kansanedustajaehdokas (kp.), Kotka