Lukijalta: Martti Talvela kehui Kotkan lyseon flyygeliä

Kymen Sanomien hieno juttu lyseon flyygelistä (KySa 2.12.) ruuhkautti mielen ja kirvoitti ihanat muistot.

Heti sodan jälkeen jo 1940-luvulla paikallinen konserttikannatusyhdistys järjesti kotkalaisille korkeatasoisia klassisen musiikin huippuhetkiä lyseon salissa, akustisesti mainiossa. Kotimaisista huipuista esiintyivät muiden muassa. Timo Mikkilä ja Kurt Walldén.

Sopimus kannatusyhdistyksen kanssa antoi mahdollisuuden oppilaille kuunnella esityksiä parvekkeelta. Lyseo oli valtion ylläpitämä oppikoulu. Valtio ei pystynyt rahoittamaan uutta soitinta. Konserttikannatusyhdistys aloitti rahankeruun ja sai voiton. Tietyn ajan kuluessa ponnistus toi tuloksen ja hieno Steinway saatiin.

Eräs oppilaille ja opettajille järjestetty tilaisuus oli kesken koulupäivän. Kansakouluaikainen opettajani, lyseon musiikinopettaja ja opettajatoverini Arvo Vainio oli Klemetti-opiston johtaja 1953–1968. Klemetti-opisto järjesti laulukilpailun Vaasassa 1960. Sen voitti Martti Talvela. Talvela toimi opettajana Porvoossa.

Arvo Vainio sai aikaan sen, että sittemmin maailmanmaineeseen noussut Martti Talvela vieraili Kotkan lyseossa ja piti konsertin kesken koulupäivän oppilaille ja opettajille. Lauluohjelman päätyttyä Talvela käytti puheenvuoron ja totesi vierailleensa monissa kouluissa, mutta koskaan ei laulua ole kirvoittanut lyseon flyygelin kaltainen sointi.

Esko Almgren, ikilyseolainen, Kotka

Luetuimmat