Lukijalta: Kymsoten suunnitelmat herättävät kauhua

Olen kauhulla lukenut ja kuunnellut uutisia Kymsoten aikomuksista heikentää paljon hoitoa vaativien vanhusten palveluja. On hymyillen tultu lehtiin kehumaan, että on hyvä päätös vähentää roimasti vanhusten kokoaikaista eli 24 tuntia vuorokaudessa -hoitoa. Väitetään ihan pokkana, että Kymsote järjestää näille paljon hoivaa tarvitseville enemmän kotihoitoa ja käyntejä vuorokauden aikana.

Ei tule onnistumaan. Olen nähnyt itse omassa työssäni, että suuri osa vanhuksista ei pärjää kotona edes muutamaa tuntia yksin — puhumattakaan, että pärjäisivät yön yli usein vasta aamupäivään asti ennen kuin kotihoidon työntekijä saapuu paikalle antamaan lääkkeet, aamupalan ja tarkistamaan, onko vanhus kaatuillut yöllä.

Omaiset ovat aivan syystä huolestuneita ja peloissaan.

Olen nähnyt niin usein, että vanhus konttaa lattialla tai ei ole saanut syötyä, vaikka valmiit leivät ovat jääkaapissa. On ollut tiuhaan tilanteita, että vanhus on satuttanut itsensä yksin ollessaan ja lattia on veressä. Moni vanhus on sanonut, että eivät halua olla yksin kotona ja tarvitsevat enemmän apua. Myös juttuseuraa, jota kuitenkin löytyy hoivakodeista.

On täydellistä typeryyttä ja kylmää välinpitämättömyyttä vähentää ympärivuorokautista hoivaa ja hoitoa, koska on jo vuosia ollut tilanne, että hoivapaikoista on jopa pulaa. Yksityiset hoivapaikat ovat kalliita, ja suurimmalla osalla ei ole niihin varaa. Myös lukuisat uutiset vanhusten heitteillejätöistä ja hoitovirheistä ovat tahranneet yksityisten hoivaketjujen mainetta. Raha ei takaa laatua.

Omaiset ovat aivan syystä huolestuneita ja peloissaan Kymsoten säästöaikeista. Vanhusten kustannuksella voidaan mennä vaikka kuinka pitkälle. Ja mitä ei missään nimessä tule toteuttaa, on se, että jo ympärivuorokautisessa hoivassa olevia siirretään johonkin.

Paula Kähkönen (ps.),

Kotka