Lukijalta: Xamk toivoo laajempaa yhteistyötä Kaakkois-Suomen kehittämiseksi

Väestökehitys Kaakkois-Suomen osalta on karu. Etelä-Savo on menettänyt kuluvan vuoden aikana 1 442 henkilöä ja Kymenlaakso 1 350 henkilöä. Etelä-Karjalan kehitys on vastaava. Keskeinen syy on työpaikkojen puute. Talouskasvua ja sitä kautta työpaikkoja tuo tutkimukseen perustuvat innovaatiot ja koulutuksen tuottama osaaminen. Ekosysteemit eli yhteistyöalustat, joissa koulutus, pk-yritykset ja soveltava tutkimus kohtaavat, ovat Xamkin toiminta-ajatuksen ydintä.
Maamme toiseksi suurimpana ammattikorkeakouluna Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk painottaa toiminnassaan vahvaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ja jatkuvaa koulutusta. Xamk on olemassa erityisesti Kaakkois-Suomen tarpeita varten. Haluamme tukea alueen yrityksiä kasvussa ja synnyttää uusia työpaikkoja. Mielestäni Xamkilla on valmius tuoda sekä kaupallista että tekniikan koulutusta kaikille toimintapaikkakunnilleen.
Xamk ei toteuta tehtäväänsä yksin. Tunnistamme nykyistä laajemman korkeakoulujen yhteistyön tarpeen, jotta Kaakkois-Suomen tulevaisuuden näkymät ja tunnusluvut saadaan kääntymään valoisimmiksi. Juuri siksi haemme niin koulutuspoluissa kuin tutkimustoiminnassa strategista yhteistyötä. Strategiseksi yliopistokumppaniksi Xamkin hallitus on valinnut Aalto-yliopiston. Tavoitteena on vahvempi vaikuttavuus aluekehityksessä. Ensimmäistä Aallon Xamkin kampukselle sijoittuvaa työelämäprofessuuria täytetään jo.
Kaakkois-Suomessa toimii myös LUT-konserni. Yhteistyötä tähänkin suuntaan on tärkeä kehittää. Tämän vuoksi Xamk kutsuu oman strategiansa mukaisesti LUT:n ja muita tekniikan yliopistoja neuvottelemaan yhteistyökumppaneina Kaakkois-Suomen kehittämisestä yhdessä omistajien kanssa. Yhteistä rajapintaa löytyy biotaloudessa, ympäristö- ja energia-alalla, yrittäjyydessä ja Venäjä-yhteistyössä.

Jyrki Koivikko, kouluneuvos, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja