Lukijalta: Sairauspäivien maksut ammattiliittojen kautta

Markku Kumpunen kirjoitti pääkirjoituksessa (KySa 6.3.) Sampo Terhon (sin). avauksesta koskien ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja sen laajentamisesta koskemaan kaikkia työttömiä.

Suvaitsen olla asiasta eri mieltä. Ansiosidonnainen työttömyysturva on eräänlainen palkkio siitä, että on ollut liiton jäsen ja tätä kautta rakentanut Suomeen nykyisen kaltaiset työehdot, olot ja vuosittaiset palkankorotukset.

Ennalta laskettu maksu voisi perustua siihen, kuinka paljon alalla normaalisti sairastetaan.

Ennemmin asiassa tulisi toimia niin, että ihmisiä kannustettaisiin liittymään ammattiliittoihin vaikkapa sitten siirtämällä sairauspäivien maksut maksettavaksi liiton kautta. Toki myös työttömyyskassat olisi otettava tähän mukaan.

Täky siitä, että sairaslomalta saisi liiton jäsenyyden kautta sairauspäivärahan, kannustaisi työntekijöitä liittymään ammattiliittoihin tai työttömyyskassaan ja työntekijät pysyisivät järjestäytyneenä ja näin myös yhä useampi olisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä samalla.

Ei se työnantajankaan kannalta huono järjestely olisi. Homma voisi toimia niin, että työnantajat maksaisivat ennalta laskettua sairausmaksua ammattiliitoille ja työttömyyskassoille. Ennalta laskettu maksu voisi perustua siihen, kuinka paljon alalla normaalisti sairastetaan.

Tällä tavalla esimerkiksi pienyrittäjä, jolla on yksi tai vain muutama työntekijä voisi ennakoida äkilliset sairastumiset eikä yllättäviä kuluja tulisi sairauspoissaolojen ajalta. Minusta tässä olisi enemmän ideaa kuin Terhon ajatuksessa. Terhon ajatukset kuulostavat lähinnä siltä, että haluttaisiin kannustaa työntekijöitä irtautumaan omien etujensa valvojista.

Mutta on ammattiliitoillakin peiliin katsomisen ja itsensä kehittämisen paikka. Itse esimerkiksi erosin ammattiliitosta lähinnä käytännön syistä, kun tein pätkätöitä monella eri työnantajalla. Pieniä tilejä tuli monesta eri suunnasta pitkin kuukautta ja jokaisesta olisi pitänyt tilittää osa ammattiliitolle. Työttömyyskassassa jäsenenä selvisi pelkällä vuosimaksulla. Tämä viimeinen siis ihan vinkkinä, maailma muuttuu ja työsuhteet muuttuvat. Jos systeemi ei muutu, niin ihmiset vaihtavat systeemiä.

Olli Kekkonen, Kotka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.