Lukijalta: Imperiumin perintö vaivaa Brexitissä

Brexit-prosessi ei auta ymmärtämään, miten imperiumi luodaan, mutta se auttaa ymmärtämään, miten imperiumi menetetään. Maailmanvallan aurinko ei koskaan laskenut. Nyt emovaltiota on jäljellä Englanti, Skotlanti, Wales, Pohjois-Irlanti, Gibraltar ja eräitä muita etäpisteitä ja sotilastukikohtia kuten Kyproksella. Edes Brittiläinen kansainyhteisö ei enää ole brittiläinen. Se on Kansainyhteisö muuten vaan.

Imperiaaliset asenteet ja meemit kuitenkin vallitsevat edelleen. Brexit-britin alitajunnassa Iso-Britannia ei kuulu eikä ole koskaan kuulunut Euroopan unioniin. Sen sijaan Euroopan unioni on aivan liian kauan kuulunut Britanniaan. Unionin rasitteet ovat käyneet kestämättömiksi. Unioni on erotettava Britanniasta. Unionille on näytettävä takapihapaikka Kansainyhteisössä, johon se ehkä kuvittelee kuuluvansa. Nyt kumarretaan länteen ja pyllistetään itään. Mutta vene keikkuu ja pohja vuotaa.

Tiedetään muttei tunnusteta, että kansanäänestys Brexitistä perustui harhatietoihin. Tiedetään, muttei tunnusteta, että pitäisi järjestää uusi, parhaaseen tietoon perustuva kansanäänestys. Tiedetään, muttei tunnusteta, että imperiumin jakojäännös on vaarassa hajota mahtilaji jalkapallon maajoukkuemalliin. Tiedetään, muttei tunnusteta, että koko läntinen demokratia on saamassa kovan iskun. Tiedetään, muttei tunnusteta, että Moskovassa ja Pekingissä naurattaa.

Pertti Huhtanen,
Kotka