Lukijalta: Kotouttaminen tulee muuttumaan soten myötä

Freddy Van Wonterghem (ps.) ihmetteli kirjoituksessa (KySa 4.12), että kaupunki tarvitsee 500 000 euroa lisää ensi vuoden talousarviossa kotouttamiseen. Hänelle ei kuulemma oltu osattu kertoa, mihin tämä raha on varattuna.

Oma tuntumani on se, että osa tästä rahasta selittyy vuoden 2015 runsaalla turvapaikanhakijamäärällä. Pitää muistaa, että Kotkassa on kaksi vastaanottokeskusta ja vuoden 2015 turvapaikanhakijoina Suomeen tulleiden tuhansien joukosta osa on saanut positiivisen päätöksen ja osasta heistä on tullut uuskotkalaisia. Heille kuuluu lainmukaiset kotoutumispalvelut.

Van Wonterghem oli kirjoituksessaan myös sitä mieltä, että kotouttaminen lokeroi ihmisiä. Tätä hän perusteli sillä, että kotoutumislakiin on kirjattu lause oman kielen ja kulttuurin ylläpitämisestä. Hänen mukaansa tämä edistää myös maahanmuuttajien vähemmistönä pysymistä. Itse olen asiasta eri mieltä. Kaikilla on oikeus omaan kulttuuriin ja kieleen. Ne ovat osa identiteettiä.

Kotouttamista tulee kehittää. Uskon vakaasti, että ainakin osa tuosta ensivuoden talousarvioon varatusta määrärahasta tullaan käyttämään sen selvittämiseen, minne kotoutumispalvelut tulee tulevaisuudessa sijoittumaan ja sitä kautta uudenlaisen toimintamallin luomiseen. Vielä on epäselvää, meneekö kotoutuminen tulevaisuudessa maakunnan hoidettavaksi, vai jääkö se kuntiin.

Hyvinvoinnin edistäminen jää näillä näkymin kuitenkin kuntiin. Soteuudistuksen mukana kotoutumispalvelut eivät tiettävästi olisi menossa osaksi sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuutta, paitsi siltä osin, mikä on maahanmuuttajien sosiaalityön osuus. Oikeastaan tämä on mahdollisuus kehittää kotoutumistyötä, koska tällöin kotoutuminen voidaan erottaa sosiaalipalveluista ja voidaan luoda kattavampi ja eri toimialoja läpileikkaavampi palvelukokonaisuus, joka ei lokeroi maahanmuuttajia vain sosiaalipalvelujen asiakkaiksi. Päästään ehkä palvelumuodoissa lähemmäs aktiivista kansalaisuutta, itsenäisen toiminnan tukemista ja hyvinvoinnin edistämistä, niin että erityistä tukea tarvitsevat saavat sitä edelleen. Tällöin kotoutumislain tavoitteetkin varmasti täyttyvät nykyistä kattavammin.

Hanna-Kaisa Lähde, kaupunginhallituksen jäsen (vihr). Kotka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.