Lukijalta: Viriketoiminta hoivakodissa ylläpitää toimintakykyä— Ylityöllistetyt hoitajat eivät pysty korvaamaan ammattitaitoista virikeohjaajaa

Olemme lähes päivittäin noin kahden vuoden ajan käyneet omaisemme luona Kotkan Hovinsaaren hoivakodissa, jossa hoidetaan pääasiassa muistisairaita ihmisiä. Osallistumme aktiivisesti läheisemme elämään ja sitä kautta olemme päässeet näkemään hoivakodin toimintaa hyvin läheltä.

Yksikössä, jossa omaisemme asuu, on yleensä kolme hoitajaa aamu- ja iltavuorossa 15 hoivattavaa kohden. Tämä ei kuitenkaan aina toteudu, kun työntekijöitä puuttuu ja sijaista ei saada. Siinä tapauksessa kaksi hoitajaa hoitaa 15 hoivattavaa. Varsinaisen hoitotyön lisäksi hoitajat tekevät keittiötöitä, huolehtivat pyykinpesusta ja tarvittaessa siivoavat. Hoitajilla ei ole omaa tilaa lakisääteisten kahvi- ja lounastaukojen pitämiseen, vaan he juovat kahvinsa hoivattavien kanssa yhteisissä tiloissa ja valvovat samanaikaisesti hoivattaviensa toimia. Olemme nähneet huolenpitoa ja välittämistä, mutta myös kiirettä.

Hoivakodin virikeohjaaja järjestää asukkaille monenlaista toiminnallista ohjelmaa.

Hovinsaaren hoivakodissa, jossa on yhteensä noin 60 asukasta, toimii myös virikeohjaaja. Hoivakodin virikeohjaaja järjestää asukkaille monenlaista toiminnallista ohjelmaa. Hän laatii viikko-ohjelman, josta me omaiset olemme voineet katsoa, milloin on ulkoilua, tuolijumppaa, lauluhetki tai milloin hoivakotiin tulee kaverikoiria tai päiväkodista lapsia vierailulle. Viriketoiminta on toimintakykyä ylläpitävää ja mielialaa kohottavaa ympäristössä, jossa päivät toistuvat samanlaisina ja sairaus passivoi ihmistä.

Saimme kuulla, että virikeohjaajan toimi lopetetaan vuoden 2020 alussa. Tällä hetkellä täysin työllistetyt ja ajoittain jopa ylityöllistetyt hoitajat eivät pysty korvaamaan ammattitaitoista virikeohjaajaa. On surullista huomata, että vaikka vanhusten hoidon laadun parantaminen ja hoitajamitoitusten lisääminen ovat nykyhallituksen tavoitelistalla, kunnissa tehdään tällä hetkellä päinvastaisia päätöksiä.

Sirpa Tenhola, omainen, erikoislääkäri

Raimo Voutilainen, omainen, erikoislääkäri