Lukijalta: Sosiaalitoimiston jonoihin ei ole ehdotettu valinnanvapauksia, eikä muutakaan

Oliko sote-uudistuksen ainut viesti kansalle lääkäriin pääseminen vai lääkkeiden jakamisen uusi tapa? Koko projekti on saanut valtavasti mediatilaa lääkäriin pääsemisen nopeutumisesta ja valinnanvapaudesta "Trio Tunarien” -säestämänä. Maailman onnellisimmassa maassa voidaan määrätä masentuneille pitkäaikaistyöttömille mielialalääkkeet, vanhuksille rauhoittavat- ja unilääkkeet sekä nuorille syrjäytyneille opiantteja ilman sote-uudistustakin.

Samaan aikaan, kun Juha Sipilän hallitus yritti runnoa keskiluokan sote-fantasiaa läpi perustuslainvastaisesti, leikattiin heikommassa asemassa olevien sosiaalisia oikeuksia. Ennestään liian pieniä tukia leikattiin, työmarkkinatukea alettiin verottaa 21 prosenttia ja leikattiin aktiivimallin varjolla, indeksijäädytykset jätettiin voimaan ja asumistukia pienennettiin. Leikkauslista on pitkä ja vaikutuksen traagiset.

Sote-uudistusta markkinoitaessa ei puhuttu ollenkaan sosiaaliasioista. Ainoastaan vain lääkäriin pääseminen olivat ”framilla”. Kuitenkin juuri sosiaaliset asiat ovat niitä, joista nämä paisuvat kulurakenteet ja ongelmat muodostuvat. Sosiaalinen eriarvoisuus näkyy monissa sairaanhoidon ja hoivan lisääntyneissä tarpeissa sekä yksinäisyydessä. Sosiaalitoimiston jonoista ei ole puhuttu mitään. Siihen ei ole ehdotettu valinnanvapauksia, eikä muutakaan.

Sosiaalimenot olisivat oikeutetusti arvioiden paljon suuremmat, jos pääsisi nopeammin ja helposti sosiaalitoimen asiakassuhteeseen. Myös sosiaalinen oikeudenmukaisuus voisi parantua, eikä menetettäisi turhaan aikaa odottelemiseen. Usein sosiaaliluukulle jonottaminen vain pahentaa ennestään heikossa asemassa olevan ihmisen asemaa ja ahdinkoa sekä aiheuttaa myös hitaiden palveluiden käyttöön välttelyä. Se näkyy yhä suurempina sosiaalisina ongelmina ja sitä kautta myös terveydenhoidon lisääntyvinä kuluina.

Alpo Jäppinen, Kotka