Lukijalta: Tarvitaanko Kantasatamaan välttämättä hotellia? – Käyttöasteen pitäisi olla 60 prosenttia, jotta hotelli olisi kannattava

Kotkan kaupunginhallitus on päättänyt sijoittaa vielä saamatta olevat maavuokrat ja kiinteistöverot konsultin palkkaamiseen. Kuulostaa kummalliselta. Jos hotellia ei saada, maa-alueen voi käyttää muuhun tarkoitukseen ja vuokratuotto on sama.

Kysymykseen tulevia hotellioperaattoreita tai kiinteistösijoittajia on asiantuntijoiden mukaan enintään 20.

Jos Cursor tekisi haastattelulomakkeen ja lähettäisi virkahenkilönsä matkaan, niin kahden sijoittajan tai operaattorin päivävauhdilla työ olisi tehty puolessa kuukaudessa. Ja kotimatkalla syntyisi raportti. Kustannus olisi noin 2000–3000 euroa.

Hotellin ylläpito edellyttää asiakkaita, yhteiskuntavastuu ei elätä. Käyttöasteen pitäisi olla noin 60 prosenttia, jotta hotelli olisi kannattava. Jos hotelli on neljänä päivänä viikossa täynnä ja kolmena tyhjä, käyttöaste olisi 57 prosenttia.

Onkohan Cursor kysellyt Kotkan nykyisten hotellien käyttöasteita? Tarvitaanko Kotkaan lisää hotellihuoneita?

Ruotsissa Bräcken kunta etsi armeijan luolastoon yrittäjää hiihtotunnelille. Kukaan ei halunnut, kunta rakensi itse 1,4 kilometrin tunnelin. Kunta etsi vuokralaista, kukaan ei halunnut. Kunta perusti toimintaa varten yrityksen. Puoli vuotta myöhemmin kunta oli sijoittanut 40 miljoonaa kruunua ja rakentaja halusi 30 miljoonaa kruunua lisää.

Ensimmäisenä vuonna kävijöitä oli 8000, tappiota tuli lähes neljä miljoonaa. Tunneliin valui vettä, joka jäätyi puikoiksi, jotka piti poistaa käsipelillä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja totesi: ”Me emme olleet aikaisemmin tehneet mitään vastaava. Me emme tienneet miten siinä käy, mutta pitihän meidän kokeilla jotakin.”

Matti Suokas, Kotka