Lukijalta: Joona Mielonen vastaa Pasi Hirvoselle: Kokoomuksen verolinja olisi vaatinut 15 uimalan sulkemista

Ensinnäkin lehden lukijoille ja Pasi Hirvoselle taustatiedoksi, että vaikka Kymen Sanomien jutusta näin saattoi ymmärtää, en ole ehdottanut veron korotusta Arto Tolsa-areenan lämmityskulujen kattamiseksi. Kotkan talouden epätasapaino yli 300 miljoonan euron taloudesta on 6,3 miljoonaa euroa. Tätä ei muutamia tonneja tärkeistä palveluista, kiireellä höyläämällä oikaista. Eikä varsinkaan palveluista, jotka synnyttävät hyvinvointia, vetovoimaa ja sitä kautta säästöjä. Vaikuttavat ratkaisut tehdään huolella valmistellen, vaikutusarviointien ja asiallisten kuulemisten jälkeen.

Toisin kuin jutun muilta haastatelluilta, minulta tivattiin kaupungin talouden oikaisemisesta. En tiedä urheilutoimittajan motiiveja lätkäistä samaan juttuun kokoomuksen valkopesemistä irti Arto Tolsa -areenan lämmitysjupakasta ja minun kantaani talouden tasapainottamiseksi samaan juttuun. Kerron kyllä mielelläni näkemyksistäni tarkemmin.

Paine kaikkien kuntien veronkorotukseen tulee valtiolta.

Pitkän valtuustouran tehneellä Hirvosella on lyhyt lähimuisti, mitä tulee kaupungin talouslinjaan. Nimenomaan kokoomuksen johdolla viime valtuustokaudella kaupungin talouden epätasapaino syveni, palveluista leikkaamalla lisättiin pahoinvointia ja sen kustannuksia, mistä syystä alijäämät kasvoivat.

Viime valtuustokauden ainoa oikeasti ylijäämäinen tilinpäätös tehtiin punavihreän enemmistön päättämillä satsauksilla palveluihin – veroa korottamalla. Se oli osoitus, että palveluihin satsaamalla voidaan saada tulosta aikaiseksi.

Kokoomuksen sen vuoden verolinjalla olisi alijäämää kertynyt miljoona enemmän. Vuonna 2017 kokoomuksen tekemä esitys veron alentamisesta olisi syventänyt Kotkan alijäämää useita miljoonia. Onko tämä sitoutumista talouden tasapainoon? Kokoomuksen veronalennuksen rahoittaminen olisi vaatinut 15 uimahallin lakkautuksen verran.

Hirvonen on oikeassa, että tasapainotuksen tarve on seurannut jatkuvasti Kotkaa. Kannatan myös oman toiminnan keskittämistä omiin tiloihin – jos terveitä tiloja siihen löytyy. Mutta kerran viime valtuustokauden aikana tehtyä veronkorotusta ei siitä voi syyttää.

Paine kaikkien kuntien veronkorotukseen tulee valtiolta, kokoomuksen vuosikausia johtamilta hallituksilta, jotka ovat tasapainottaneet omaa talouttaan kuntien kustannuksella. Ilman nykyhallituksen leikkauksia valtionosuuksiin olisi Kotkankin talous paremmilla kantimilla. Jäämmekin odottamaan huomattavasti kuntamyönteisempää ja” kokoomusvapaampaa” hallitusta. Kun valtionosuudet saataisiin huomioimaan paremmin kuntien väestörakennetta ja sairastavuutta, voisimme vihdoin Kotkassakin laskea veroa.

Joona Mielonen, valtuustoryhmän puheenjohtaja (vas.), Kotka