Lukijalta: Kymi Sinfoniettan toiminta-avustuksia ei ainakaan saisi leikata, kuten nyt uhkaa tapahtua

Kymen Sanomat julkaisi Aleksis Kiven päivänä ansiokkaan, mutta huolta herättävän artikkelin Kymi Sinfoniettan taloudellisesta ahdingosta. Artikkelissa verrattiin kymenlaaksolaisorkesteria kooltaan yhtä suureen Joensuun kaupunginorkesteriin, jonka kaupungilta saama tuki oli viime vuonna samaa luokkaa kuin Kotkan ja Kouvolan yhteiset avustukset Kymi Sinfoniettalle.

Kuitenkin konserttien määrässä Kymi Sinfonietta kulki omia polkujaan: siinä missä Joensuun kaupunginorkesteri konsertoi vuoden aikana 21 kertaa ja esiintyi muissa tilaisuuksissa 100 kertaa, oli Kymi Sinfoniettan saldo 59 ja 178. Toisin sanoen täällä oli konsertteja kolme kertaa ja muita esiintymisiä lähes kaksi kertaa enemmän kuin Pohjois-Karjalassa. Erot ovat käsittämättömän suuria.

Lukuja tulee suhteuttaa myös väestöpohjaan. Kun Kotkan ja Kouvolan asukasmäärä on yhteensä 136 000, asuu Joensuun talousalueella 76 000 ihmistä. Siis miltei puolet vähemmän kuin täällä. Siitä huolimatta Joensuu satsaa orkesteriinsa lähes saman verran kuin kaksi kaupunkia Kymenlaaksossa. Tätä taustaa vasten Kotkan ja Kouvolan yhteisen rahoituksen tulisi olla vähintään kaksinkertainen nykyiseen verrattuna. Varsinkin, kun huomioidaan Kymi Sinfoniettan konserttien lukumäärä. Toiminta-avustuksia ei ainakaan saisi leikata, kuten nyt uhkaa tapahtua.

Suomen sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Helena Värrin mukaan Kymi Sinfonietta on erittäin kovatasoisen orkesterin maineessa. Toivottavasti kuntapäättäjämme eivät ole ajamassa tätä kruununjalokiveämme lopulliseen perikatoon, sillä orkesteritoiminnan uudelleen käynnistäminen ja nykyisen tason saavuttaminen tulisi erittäin kalliiksi ja olisi tehtävänä ylivoimaisen vaikea.

Jukka Poikolainen, Kotka