Lukijalta: Populisti osoittaa ongelman, mutta jättää ratkaisun roikkumaan tai tarjoaa sellaiseksi keskeneräisiä ja hyvin pinnallisia toimenpiteitä

Populismi on muuttunut haukkumasanaksi, jolla pyritään mitätöimään poliittisten vastustajien mielipiteet. Näin ei aina ole ollut. Aikoinaan tieteellinen tieto pyrittiin muokkaamaan myös muiden kuin alan osaajien ymmärrettäviksi popularisoimalla eli kansanomaistamalla se. Ainakin omalta osaltani tämmöiset ”tietokirjat” ovat helpottaneet monimutkaisten ja vaikeaselkoisten teorioiden ymmärtämistä.

Esimerkkinä popularisoimisesta voi pitää vaikka radiosta kuultavia selkokielisiä uutisia, joissa uutisteksti on tulkattu niille, joiden kyky ymmärtää Ylen tavanomaista uutisointia on vaikeampaa. Joskus minäkään en ymmärrä, mitä toimittaja haluaa sanoa.

Nykypopulismi näyttää yhä enenevässä määrin olevan itsensä kehumista. Tehdään heittoja, joissa osoitetaan ongelma, mutta jätetään ratkaisu roikkumaan tai tarjotaan sellaiseksi keskeneräisiä, hyvin pinnallisia, suorastaan harhaanjohtavia toimenpiteitä.

Otsikon mukaisesti otan esimerkiksi viime aikoina käydyn poliittisen keskustelun. Suomalainen käytäntö on, että hallituksella on ohjelma, jolla se tavoittelee ratkaisuja yhteiskuntaa vaivaaviin ongelmiin. Jouduin herkistämään kuuloani, kun useampikin opposition edustaja tiukkasi, että ”Mistä rahat” tavoitteiden toteuttamiseksi. Tavallisen kansalaisen kohdalla kysymyksen esittäminen olisi ymmärrettävissä.

Mutta jos valtionvarainministerinä toiminut henkilö ei tiedä, että kaikki valtion menot katetaan veroilla ja veroluonteisilla maksuilla tai valtion harjoittaman yritystoiminnan tuotoilla, jotka selviävät myös hallitusohjelmasta, niin kyseessä on selvästi nykypopulistinen puhe, jolla ei ole tarkoituskaan löytää vastausta, vaan mollata vastustajia ja tässä tapauksessa leimata heidät holtittomasti tuhlaileviksi taivaanrannanmaalareiksi.

Markku J. Kekäläinen, Korela, Kotka