Lukijalta: Liha on todellinen ilmastonmuutosta ja ekosysteemien tuhoa aiheuttava mörkö

Tuottaja Hannu Helinevalta oli Keskiviikko-liitteen kolumnia ( 21.11.) kirjoittaessa jäänyt faktan tarkistus tyystin tekemättä. Helineva viittaa 2015 julkaistuun laskennalliseen tutkimukseen, jonka tulosten virhetulkintoja hän hölmösti toistaa: salaatin syönti aiheuttaa muka kolme kertaa suuremmat päästöt kuin sianlihan syönti. Täydellisemmin ei voisi pieleen mennä.

Kyseinen tutkimus peilasi yksioikoisesti päästöjä ravintoaineiden kilokaloreita kohden. Tämä tarkoittaa, että jos koettaisit saada tarvitsemasi kalorit salaattia syömällä, aiheuttaisit kolme kertaa suuremmat päästöt kuin sikaa syömällä. Tähän virhetulkintaan syyllistyivät heti artikkelin julkaisun jälkeen ilmastonmuutoksen kiistäjät ja lihateollisuuden lobbarit.

Vaikka idiotismia oiottiin heti uutisoinnin jälkeen ja tiedeyhteisö teilasi tutkimuksen epäluotettavaksi, upposi valeuutinen asenteellisiin piireihin. Meillä ensin Kauppalehti 2015, sitten ex-perussuomalainen puolustusministeri aiemmin tänä vuonna ja nyt vielä jälkijättöisemmin Kaakon Viestintä lankesi populismin harhaan.

Luulisi toimittajienkin asioihin vähänkään paneutumalla ymmärtävän, että ruokavaliossamme liha on todellinen mörkö, sekä ilmastonmuutosta että ekosysteemien tuhoa aiheuttava ongelma. Tämä on aivan yksiselitteistä ja osoitettu tieteen laatujulkaisuissa kymmeniä tuhansia kertoja. Tasapainoinen kasvisruokavalio nojaa sitä paitsi aivan muuhun kuin salaatin syömiseen. Palkokasvit ja kauratuotteet – suomalaisista innovaatioista härkis ja nyhtökaura – ovat esimerkkejä maapalloa pelastavista, ylivertaisen ilmasto- ja ympäristöystävällisistä tuotteista. Lisäämällä niitä ja vielä kotimaisen kalan osuutta ruokavaliossa voi jokainen kantaa helposti kortensa kekoon ilmasto- ja terveystalkoissa.

Toivottavasti Kaakon Viestinnässä paneuduttaisiin jatkossa faktojen tarkistamiseen. Mitä tahansa puppua ei lukijoille sovi syöttää. Moinen laaduton viestintä lyö ikävästi kapuloita ilmastonmuutoksen hillintäpyrkimysten rattaisiin.

Kari-Matti Vuori, tutkimusprofessori, Saimaarium Oy