Lukijalta: Esteettömyys liittyy kaikkeen, koskee meitä kaikkia ja on ennen kaikkea asennekysymys

Leila Hinkkanen (KySa 16.9.2020) kirjoitti esteettömyyden huomioon ottamisesta jo suunnitteluvaiheessa. Tämä on tärkeä asia, joka ei valitettavasti aina toteudu.

Esteettömyys liittyy kaikkeen ja koskee meitä kaikkia, oli rajoitteita tai ei. Esteettömyyttä on muun muassa katukivetysten madallukset sekä liikuntarajoitteisten pysäköintiruudut mutta yhtä tärkeää on tuoksuttomat palvelut, sisäilmaongelmista vapaat rakennukset, mahdollisimman puhdas ulkoilma, induktiosilmukat, katuvalot, nettisivujen saavutettavuus kaikille ja sieltä löytyvä tarvittava tieto. Tuota listaa voisi jatkaa loputtomiin ja valitettavasti esteettömyyteen liittyvissä asioissa on valtavasti parannettavaa.

Pöydän ääressä vammaisneuvostossa keskustellessamme eri alojen virkamiesten kanssa olemme yhtä mieltä siitä mitä pitäisi tehdä. Valitettavasti se jää usein siihen eikä muutoksia tapahdu. Mielestäni esteettömyys on ennen kaikkea asennetta. Ei vammaisen asennetta puskea sisulla läpi vaan sen tulisi olla meidän kaikkien asenne huomioida toisemme.

Saila Hoxha (vas.), Kotka